18-02-2022

Pekić: Psihoaktivne supstance veliki problem Crne Gore

Uspješne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije nema bez adekvatne saradnje bezbjednosnih struktura, NVO sektora i medija, a jačanje policijskog integriteta je imperativ, jer policija mora djelovati u skladu sa Ustavom, zakonom, međunarodnim standardima, kako bi u praksi pokazala potpunu posvećenost vladavini prava-poručio je za RTV Budva predsjednik Interanciononalne policijske akademije, Ivan Pekić dodajući da se rat dva klana, kotorskog i škaljsrkog nije smirio dovoljno ni tokom pandemije korona virusa.

Pekić: Psihoaktivne supstance veliki problem Crne Gore | Radio Televizija Budva

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je redovna, stabilna i mirna, ocjenio je za nas program mr Ivan Pekic predsjednik interancionalne policijske organizacije. Naš sagovornik ističe da rat dva kotorska klana, “kavačkog” i “škaljarskog”, u prethodnih pet godina odnio je oko 60 života.

Najviše ubistava u tom krvavom kolu desilo se na teritoriji Crne Gore, a zatim u Beogradu i Bosni i Hercegovini. Obračuni se protežu i izvan Balkana – likvidacije su se dešavale u Španiji, Nemačkoj, Austriji, Holandiji i, najskorije, u Grčkoj.

"Najateža krivična djela u ovom momentu jesu obračuni kriminalnih grupa. Svjedoci smo da u Crnoj Gori postoji borba za prevlast između dva najozloglašenija klana Škaljaraca i Kavčana, i to ne jenjava, već svake godine jača. Taj svirepi način likvidacija jeste nešto što je najdominatnije i u ovoj godini i u godinama koje su iza nas", kazao je Pekić.

Nova droga GHB, poznatija kao “dži”, koja briše pamćenje i izaziva seksualno uzbuđenje, pojavila se odnedavno i kod nas, s toga cijela društvena zajednica trebalo bi da je uključena u borbu sa opasnim psihaktivniom supstancama.

"Smatram da imamo novu drogu "dži" koja ima određen uticaj na psihološke probleme na ljudima koji je konzumiraju. Smatram da borba protiv narkotika treba da bude prioritet, jer je borba između poznatih kriminalnih klanova na kraju krajeva i počela zbog nestanka određene doze psihoaktivnh supstanic. Smatram da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije treba da unaprijede i podupru tehnologiju, kako bi mogli adekvatno da odgovore na izazove. Moramo ulagati u mladi kadar kako bi bili adekvatni u borbi sa svim ovim", istakao je on.

Bez adekvatne saradnje bezbjednosnih struktura, NVO sektora i medija, nema ni uspješne borbe protiv organizovanog kriminala zaključuje Pekić.

D.Č.