12-03-2019

Perović: Brine nas što je plata u Budvi ispod državnog prosjeka

Član Predsjedništva SDP Budva Jovo Perović kazao je da je zabrinjavajuće što je prosječna plata koja se isplaćuje u Budvi ispod državnog nivoa i za protekli mjesec iznosi 498 eura, dok je u susjednom Tivtu skoro 700 eura.

Perović: Brine nas što je plata u Budvi ispod državnog prosjeka | Radio Televizija Budva

Kako ističe Perović u saopštenju, Budva je proteklih godina postala jedan od najznačajnijih ekonomskih centara Crne Gore i već sada je po mnogim parametrima samo Podgorica ispred našeg grada.

"Tokom prošle godine smo postali i grad sa najvećim brojem zapošljenih poslije Glavnog grada što svakako mora radovati svakog ko je svoju sudbinu vezao za, po mnogima, jedan od najljepših gradova na Jadranu. Ono što nas brine je što je prosječna plata koja se isplaćuje u Budvi ispod državnog nivoa i za protekli mjesec iznosi 498 eura, dok je recimo u susjednom Tivtu skoro 700 eura.

Ako uzmemo u obzir da su troškovi života, zbog turizma kao osnovne grane privrede, izuzetno visoki postavlja se pitanje koji je najbolji način za rješenje problema niskih plata, jer prosjek od 498 uglavnom "izvlače" zarade koje se mjere hiljadama eura, dok radnica ili radnik u ugostiteljstvu ili trgovini najčešće prima par stotina eura, a osiguran je na minimalnac od 193", naveo je Perović.

On smatra da je zbog toga potreban još znažniji pritisak građana, sindikata, političkih partija, poslodavaca, NVO sektora u drugih društvenih činilaca kako bi se izborili za ono što je nužna potreba hiljada naših sugrađana - povećanje minimalne plate na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog dijela zarade kako bi se rasteretili poslodavci.

"Naša Budva ima sve preduslove da postane jedan od gradova u kojem će njeni stanovnici živjeti veoma dobro, biti dobro plaćeni, u kojem će škole i vrtići biti najbolji u Crnoj Gori, a uslovi za biznis razlog dolaska sve većeg broja investitora. Ali moramo voditi računa i o svim vrijednim ljudima koji na svojim leđima nose razvoj grada kako bi i oni bili dio zajedničkog uspjeha, dobro plaćenje i zaštićeni.

SDP će nastaviti sa zalaganjem za povećem minimalne zarade i smanjenjem poreza poslodavcima, a nas u Budvi na to obavezuje i preko 800 potpisa koje su nam našo sugrađani dali pri prikupljanju potpisa koje smo organizovali prije godinu dana", zaključio je Perović.