13-08-2020

Perović: SDP će stati na čelo otpora radnika i građana u slučaju prodaje HG "Budvanska rivijera"

"Pitanje budućnosti HG Budvanska rivijera je jedno od ključnih pitanja za budućnost budvanskog, ali i crnogorskog turizma. I pored partijskog vođenja kompanije i dosta poslovnih odluka koje bi morale biti puno bolje, HG Budvanska rivijera ostaje jedan od najznačajnih privrednih kolektiva u našem gradu i jedan od najvećih poslodavaca, kazao je Jovo Perović kandidat liste "SDP - Jaka Crna Gora" za poslanika u Skupštini Crne Gore i kandidat za odbornika liste "SDP - Jaka Budva" u Skupštini Opštine Budva.



Zbog toga su, kako dodaje, bili, i ostali protiv segmentacije kompanije, poslije koje su izdvojeni hoteli Sv. Stefan i Miločer, koji su izdati na 42 godine, pa po tom osnovu HGBR, kako navodi, nije imala troškova, već čisti prihod koji bi bio od značaja za popravljanje finansijskog rezultata, pogotovo u ovoj godini.

"Takođe, smatramo da bi bila nedopustiva privatizacija većinskog paketa ove kompanije u nedovoljno definisanim uslovima gdje bi se novi vlasnik mogao odlučiti za izgradnju stanova na nekoliko stotina hiljada kvadrata najatraktivnijeg zemljišta u Budvi, umjesto na razvoj turizma i zapošljavanje našeg stanovništva", dodao je u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ne postoje nikakve zakonske garancije da bi u slučaju prodaje akcija, novi vlasnik, nastavio sa turističkom djelatnošću, što bi, kako ističe, moglo dovesti do suštinskog gašenja HG Budvanska rivijera, najvećeg hotelsko-turističko preduzeće u Crnoj Gori koja ima preko 3.800 turističkih ležaja u hotelima Palas, Slovenska Plaža, Aleksandar, Castellastva i Mogren.

"U hotelima ove grupe radi skoro 300 naših sugrađana, što uz sezonsko zapošljavanje od 700 ljudi, koje će dijelom izostati ove godine zbog problema izazvanih korona virusom, predstavlja značajnu mogućnost za zapošljavnje lokalnog stanovništva. Ukoliko da menadžment nije sposoban da sa ovakvim draguljem turizma posluje rentabilno, i donosi korist lokalnoj zajednici i državi, onda se svakako rješenje ne smije tražiti u prodaji imovine", nagalsio je Perović

Pogotovo, kako kaže, u trenucima kad se turistička privreda suočava sa problemima izazvanih aktuelnom pandemijom.

Ukoliko se krene u "poklanjanje" najvećeg turističkog preduzeća u našem gradu, SDP će stati na čelo otpora radnika i građana i budite sigurni da ovu poharu nećete mirno sprovesti. Zbog toga, poruka onima koji bi prodavali imovinu koju su stvarale generacije uglednih budvanskih familija, da nećemo dozvoliti da Budvanska rivijera liči na hotel “AS” i druge slične projekte vaših prijatelja, kumova i rođaka", poručio je Perović.