01-02-2020

Pet moćnih prirodnih ljekova za urinarne infekcije

Sigurno ste barem jednom u životu osjtili peckanje pri mokrenju ili težinu i pritisak u mokraćnoj bešici. Kada se jave ti simptomi uglavnom je reč je o urinarnoj infekciji, zato smo danas za vas izdvojili pet prirodnih moćnih ljekova za dotične probleme.


Foto: profimedia

To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima dospeju u mokraćnu bešiku. Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija ešerihije koli, koja se prirodno nalazi u vašim crijevima.

Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog puno kraće mokraćne cevi. Infekcija se najčešće javlja kod devojaka koje su tek stupile u seksualne odnose i kod žena u menopauzi.

Simptomi urinarne infekcije su osećaj pritiska u mokraćnoj bešici, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura i bolovi u donjem delu stomaka.

Iako krv u urinu nije razlog za paniku, kod svake urinarne infekcije treba da djelujete što pre. Ako previše odugovlačite s početkom liječenja, bakterije mogu dospeti u bubrege i izazvati veće komplikacije. Tako da ne treba da čekate više od nekoliko dana.

I kod žena i kod muškaraca, povećanju rizika od urinarnih infekcija najviše pridonose loše higijenske navike, ali i preterana higijena (upotreba agresivnih sapuna i gelova koji uništavaju dobre bakterije), kupanje u kadi ili bazenu, odlaganje odlaska u toalet (zadržavanje mokraće), polne bolesti poput gonoreje i klamidije, povećana prostata kod muškaraca, slab imunitet.

Kada koristite prirodne ljekove za liječenje urinarnih infekcija, veoma je važno da pijete što veće količine vode kako biste kod svakog pražnjenja bešike izbacili što više bakterija.

Poznato je da na urinarne infekcije najblagotvornije djeluju biljke kao što su brusnica i uva, a nešto manje poznate su breza i kukuruzna svila, kao i peršun.

Predstavljamo vam pet prirodnih ljekova za liječenje urinarnih infekcija!

Uva - Od ove biljke, koja ima snažna antibakterijska svojstva, pravi se najpoznatiji čaj za urinarne infekcije – uvin čaj.

Važno je da znate da ne smijete da kombinujete uvin čaj s brusnicom, jer brusnica poništava njegovo dejstvo.

Priprema uvinog čaja: Kašičicu sušenih listova uve prelijte s 250 ml proključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procjedite pa popijte bez šećera. Ovaj čaj pijte tri puta dnevno, uvek svježe pripremljen. Nemojte da pijete čaj u kontinuitetu duže od deset dana

Brusnica - Poznato je da ove crvene bobice snažno djeluju kod infekcija uzrokovanih tvrdokornom bakterijom ešerihijom koli, a djelotvorne su i kod ostalih upala povezanih s urinarnim traktom. Brusnica spriječava razvoj bakterija u ćelijama mokraćnih kanala nakon čega ih, prilikom mokrenja, izbacujete iz organizma.

Priprema čaja: U pola litre vode dodajte 30 g brusnica, zakuvajte pa kuvajte dok polovina tečnosti ne ispari. U čaj dodajte jednu kašiku meda pa pijte tri puta dnevno po jednu šolju poslije obroka.

Breza - Lišće breze poznato je po svojim diuretičkim svojstvima. Osim što djeluje kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod upale uretre, takođe ublažava kožne bolesti, reumu i čisti krv.

Priprema čaja: Kašičicu osušenih listova breze prelijte sa ½ litre vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta pa procjedite. Pijte po četiri šolje dnevno, između obroka, a nakon svake šolje popijte i po čašu obične vode. Ne preporučuje se srčanim i bubrežnim bolesnicima.

Peršun - Ovaj vrlo zdrav sastojak svake kuhinje ima učinak detoksikacije, a poznato je i da djeluje kao diuretik, odnosno podstiče mokrenje. Zato ga što češće jedite svježeg ili pripremajte čaj od peršuna (svježeg ili sušenog) kako biste ubrzali liječenje tegoba urinarnog trakta.

Priprema čaja od sušenog peršina: U šolju vruće vode dodajte jednu do dvije kašičice osušenog peršuna ili korijena peršuna, ostavite da odstoji desetak minuta. Pijte po tri šolje toplog čaja dnevno, poslije obroka.

Priprema čaja od svežeg peršuna: Zakuvajte jednu do dvije šolje vode, pa dodajte jednu šolju svježeg peršuna. Smanjite vatru i ostavite da lagano provri šest do deset minuta. Procjedite pa pijte napitak dok je vruć.

Kukuruzna svila - Osim što čaj pripremljen od kukuruzne svile rastvara kamenac i podstiče izbacivanje pijeska iz bubrega, snažno djeluje i kod infekcija urinarnog trakta.

Priprema čaja: U tri dl vruće vode stavite jednu kašiku osušenih niti kukuruzne svile. Kuvajte oko tri minute, poklopite i ostavite da se ohladi. Pijte po tri puta dnevno, uvijek ohlađen čaj.