04-05-2021

Pet znakova da vašem tijelu nedostaje fizičke aktivnosti

Redovno kretanje je osnovni preduslov za zdravlje, ali i za produktivnu svakodnevnicu. Tijelo šalje različite signale kojim nam pokušava reći da moramo poboljšati tjelesnu aktivnost.


Ilustracija, Foto: Unsplash/Chander R

Često ostajemo duže u kancelarijama, gledamo filmove, lijeni smo za kupovinu pa hranu naručujemo putem interneta, te zanemarujemo kretanje koje je vrlo važno za naše psihofizičko zdravlje.


1. Natečene oči

Sjedilački način života jedan je od glavnih okidača zadržavanja vode. Podbule oči pojavljuju se zbog dužeg zadržavanja u vodoravnom položaju. Dakle, često spavanje ipak nije toliko bezazleno. Smatra se da je joga najbolje rješenje. Asane vrše pritisak na glavu i pojačavaju cirkulaciju. Jednom kada se pokrenete, natečene oči više neće biti problem.


2. Imate zatvor

Fizička aktivnost je važna za redovno probavu. Ako većinu vremena provodite sjedeći, treba vam više vremena za varenje hrane. Redovno kretanje poboljšava učinkovitost vašeg probavnog trakta. Čak i jednostavne vježbe ili pet minutna istezanja nekoliko puta dnevno mogu spriječiti zatvor.


3. Zaboravni ste

Ljudi koji vode neaktivan način života pokazuje strukturne promjene u mozgu u području medialnog sljepoočnog režnja, potvrdila su brojna istraživanja. Ovaj režanj odgovoran je za sposobnost pamćenja stvari. Također, dokazano je da tjelesna aktivnost poboljšava pamćenje.

4. Bolna koljena

Redovnim vježbanjem mišići jačaju i postaju fleksibilniji, a fizička aktivnost ublažava bolove u nogama. Takođe, vježbanjem možete ublažiti simptome artritisa i osteoporoze.

5. Žudnja za slatkišima

Fizička aktivnost učinkovito uklanja želju za šećerom. Takođe, svaka fizička aktivnost pojačava energiju i oslobađa endorfine koji poboljšavaju raspoloženje, a dobro raspoloženje umanjuje želju za slatkišima.


(Klix.ba)