18-05-2020

Piletina u sosu od senfa i meda je delikates bez premca

Današnji predlog za ručak! Piletina kojoj niko neće odoljeti!

Piletina u sosu od senfa i meda je delikates bez premca | Radio Televizija Budva

Potrebni sastojci za tri osobe:

Pileća prsa (oko 400 g), bagremov med, biber, so morska? čili u prahu, kurkuma, senf – dižon ili običan, glavica crnog luka, čen bijelog luka, maslinovo ulje.

Priprema:

 U posudi pomješajte senf i med u razmjeri otprilike 4:1 (3 velike kašike senfa i 1 velika kašika meda). Potom dodate 1 kašiku maslinovog ulja i začine ( biber, so, čili u prahu, kurkumu). Sve dobro sjedinite, a ukoliko vam se učini pregusto, dodajte kašiku vode.

Piletinu isjecite na režnjeve debljine prsta i umočite u napravljenu marinadu. Meso dobro natopite sa svih strana, najbolje prstima miješajte kako bi svuda ravnomerno upilo i ostavite da stoji u marinadi oko pola sata.

Zagrijte rernu na 180 C, a dok se rerna zagreva pripremite luk tako što ćete na ulju, na laganoj vatri propržiti crni i bijeli luk, dok ne dobije zlatkastu boju. Sklonite sa vatre i prebacite u vatrostalnu činiju podmazanu maslinovim uljem, tome dodajte meso koje ste držali u marinadi, prekrijte aluminijumskom folijom na kojoj ste probušili sitne rupice viljuškom.

Meso pecite u rerni na opciji sa uključenim ventilatorom (ukoliko je moguće), kako bi se ravnomerno ispeklo. Nakon 20 minuta skinite aluminijsku foliju i pecite još 20 minuta i pred kraj pojačajte temperaturu na 200 C i pecite još 10 minuta, da se gornji sloj zapeče.

Piletinu možete poslužiti uz mlade krompiriće – idealna je kombinacija!