23-05-2019

Pistaći najzdravija grickalica na svijetu

Ako volite često nešto da grickate, imamo odličan predlog - loše grickalice zamijenite zdravim! Umjesto kojekakvih keksića i biskvita, posegnite za orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, povoljno utiču na mozak i cijeli organizam.

Pistaći najzdravija grickalica na svijetu | Radio Televizija Budva

Možete se podmiriti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnicima, pistaće, indijskim orasima ili jednostavno možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastićete ćete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem, a kožu čini sjajnom i lijepom, izaberite pistaće!

Pistaćie su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Dobar su izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijjuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Takođe, ubrzavaju metabolizam i povoljno utiču na regulisanje tjelesne težine. Zahvaljujući ujdelu vlakana, bjelančevina i masti pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.

No, važno je napomenuti da, iako imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s pistaćima svakako treba biti umjeren!
Najbolje je kupiti neoljuštene. Budući da će vam više vremena treba da ih očistite od ljuski, veća je vjerovatonća da nećete pretjerati s njihovom količinom.

Dobrobiti pistacija davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom.

Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Dobrobiti pistaća:

- pomažu kod anemije,

- doprinose regulaciji tjelesne težine,

- čuvaju zdravlje očiju,

- snižavaju loši (LDL) holesterol,

- smanjuju rizik od srčanih bolesti,

- sprečavaju razvoj dijabetesa,

- jačaju imuni sistem,

- štite od raka kože,

- regulišu probavu,

- štite kožu od štetnih uticaja,

- čuvaju zdravlje nervnog sistema.