09-01-2019

Plastične kese više neće biti besplatne

Ministarstvo održivog razvoja i turizma uvešće dodatne mjere za redukciju upotrebe plastičnih kesa, koje više neće biti besplatne na prodajnim mjestima, čime bi se motivisali građani da smanje njihovu upotrebu.

Plastične kese više neće biti besplatne | Radio Televizija Budva

To je za Pobjedu rekao generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Dragan Asanović.

Zakonodavstvo Evropske unije (EU) o ambalažnom otpadu , objašnjava on, ne predviđa konkretne mjere za zabranu upotrebe laganih plastičnih kesa za nošenje već ograničenja upotrebe ili finansijske mjere kao što je naplata.

“U krajnjem slučaju, ako ova opcija ne bi bila svrsishodna, opcija zabrane upotrebe plastičnih kesa je, takođe, jedna od realnih opcija koja će vrlo brzo biti objelodanjena u pravcu potpune zabrane ili djelimične zabrane (u zavisnosti od “vrste” kese, razgradiva ili ne)”, naglasio je Asanović.

Kako je dodao, biće izuzetaka za određene slučajeve kao na primjer ako je takva upotreba neophodna iz higijenskih i bezbjednosnih razloga, na aerodromima, ili kada služi kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprečavanju bacanja hrane.

Što se tiče obaveza u okviru nedavno otvorenog poglavlja 27, kako je istakao Asanović, najprije slijedi potpuna transpozicija zakonodavstva EU u crnogorski sistem, a onda puna implementacija svih obaveza koje proističu u oblasti upravljanja otpadom.

“Crna Gora će preko pregovaračke pozicije pokušati da sebi obezbijedi što bolju poziciju u određivanju dinamike pune implementacije zbog visokih investicionih zahvata koji se moraju sprovesti za gradnju neophodne infrastrukture za upravljanje otpadom”, rekao je Asanović.

Što se tiče selektivnog odlaganja otpada, kako je objasnio, posebna pažnja posvećena je implementaciji lokalnih planova upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom koji na osnovu Zakona o upravljanju otpadom moraju biti usaglašeni sa državnim planom.
(kraj) nim