10-01-2019

Plavi anđeo među konopcima

Djevojka savršenog izgleda, manekenske građe, predivnog osmijeha, ali i “čeličnih” pesnica. Priznaćete, zvuči nestvarno. Da, ali samo za one koji nijesu upoznali Tamaru Radunović.

Plavi anđeo među konopcima | Radio Televizija Budva

Budvanka je zvanično peta bokserka Evrope, višestruka osvajačica zlatnih medalja sa brojnih međunarodnih turnira, prva Crnogorka koja je učestvovala na velikim takmičenjima i koja je posljednje četiri godine najbolja bokserka Crne Gore.

Upravo zbog izgleda i dominacije u ringu, za Tamaru mnogi kažu daje plavi anđeo među konopcima…

“Od malena gajim ljubav prema boksu, tako da sam već sa pet godina počela da treniram. Od malih nogu sam pokazivala zainteresovanost za boks i jednog dana sam odlučila da odem i da se oprobam. Od toga dana kada sam ušla u salu, Bokserski klub Budva u kojem treniram je moja druga kuća”, ističe na početku razgovora za Arenu Tamara Radunović.

Kažu da u životu, a posebno u sportu, slučajnosti ne postoje. Najbolji primjer je upravo Tamara Radunović.

“Dolazim iz porodice koja je poznata po tome što se bavila od ranije boksom. Prije nekoliko godina sam saznala da Bokserski klub Budva ima jednu djevojku koja boksuje, a odmah potom sam bez razmišljanja otišla i počela da treniram”, dodala je Radunović.

lako je prema mišljenju mnogih Budva, kada je u pitanju sport, poznata po odbojci i vaterpolu, posljednjih godina boks je najuspješniji sport u crnogorskoj metropoli turizma.

“Boks u Budvi smo veoma popularizovali i to govore naši rezultati. Moj klub je drugu godinu zaredom najbolji u Crnoj Gori, a moj trener Nikola Ružić je dobio priznanje za najboljeg trenera”, ističe Radunović.

Ljubav na prvi pogled

Boks nije sport, za razliku od drugih, koji garantuje neku materijalnu sigurnost, ali i pored toga od prvog treninga rodila se ljubav između Tamare i plemenite vještine.

“Jednostavno, vezala me je ogromna ljubav prema ovom sportu, u njemu sam se pronašla od prvog dana kad sam počela da treniram. Uživam u svakom treningu, svakoj borbi i prija mi taj spartanski život koji bokser mora da živi. Jedini cilj u ovom sportu mi je da ostvarim san, uz malo sportske sreće i božije pomoći, i donesem medalju sa najvećeg takmičenja, a trenutno težim ka tome i dajem sve od sebe”, ističe Tamara, prenosi Pobjeda.

Za uspjeh u sportu potreban je veliki rad, ogromno odricanje i mnogo treninga. Na pitanje kako djevojka, i to u boksu, uspijeva da bude tako uspješna, Radunović je imala spreman odgovor.

“Veliko odricanje je potrebno da bi neko bio profesionalni sportista, a posebno bokser. Nemam slobodno vrijeme. Često odlazim na međunarodna takmičenja, treniram tri puta dnevno
svakog dana, veoma sam posvećena i to je život u kojem uživam”.

Upravo to navelo nas je da se zapitamo kako li onda izgleda dan Tamare Radunović.

“Ustajem u pet časova zbog jutarnjeg treninga, a u popodnevnim časovima obavljam dvosatni bokserski trening. Bokserski trening je mnogo zahtjevan i težak. Između treninga odmaram. Ipak, u ovom sportu uvijek ima zanimljivih situacija, na svakom takmičenju saznam nešto novo, sklopim nova prijateljstva, često putujem po svijetu, jednostavno uživam baveći se ovim sportom.

Brojni uspjesi

U protekloj godini Tamara je imala priliku da učestvuje na Evropskom, ali i na Svjetskom prvenstvu. Nakon brojnih uspjeha i činjenice dajezvanično peta boksera Starog kontinenta, nije bilo dileme oko prestižnog priznanja Bokserskog saveza, pa je četvrti put uzastopno najbolja seniorka u našoj zemlji.

“To priznanje mi veoma znači, jer je ono rezultat mog rada i daje mi podstrek da nastavim tempom kao do sad”, a kaže Tamara, izdvajajući po čemu će najviše pamtiti 2018. godinu.

“Prije svega po međunarodnim turnirima na kojima sam osvajala zlatne medalje, ali najviše po Evropskom seniorskom prvenstvu, gdje sam zvanično postala peta u Evropi, a to je jedan stepenik više u mojoj karijeri. Takođe ću je pamtiti i po tome što sam prva žena koja je osvojila međunarodnu reviju “Jadranski biser” u Budvi”.

Nov izazovi

Tamara se uveliko sprema za nove izazove, a za nekoliko dana ulazi ponovo u ring.

“S obzirom na to da dolazim iz male zemlje, kada su u pitanju međunarodna takmičenja, moram da ostavim duplo jači utisak na sudije kako bih uspjeha da pobijedim u borbi. Do sada sam ostvarila izvanredne rezultate i veoma sam ponosna na to. Prvo takmičenje u 2019. godini je već 15. januara i to najteži međunarodni turnir Kup nacija za žene, a nakon toga me očekuje 2. februara takođe međunarodni turnir u Švedskoj “The golden girls”, kao i mnogo turnira nakon toga”, kaže Radunović, stavljajući akcenat na primarno takmičenje u ovoj godini.

“Primarni cilj je najveće takmičenje koje me očekuje ove godine u junu, a to su Evropske igre, koje će se održati u Minsku”, istakla je Tamara Radunović.