06-05-2019

Počela je primjena lijeka Spinraza u tretmanu Spinalne mišićne atrofije

"To je ozbiljna i progresivna genska neuromuskularna bolest, koja brzo dovodi do slabosti i gubitka mišićne kontrakilnosti, uključujući i mišiće povezane sa respiracijama", kaže se u saopštenju KCCG.

Počela je primjena lijeka Spinraza u tretmanu Spinalne mišićne atrofije | Radio Televizija Budva

Kako se navodi, zbog toga pacijenti brzo postaju zavisni od aparata za disanje.

Spinraza je odobrena kao prvi lijek u terapiji Spinalne mišićne atrofije od Centralne uprave za lijekove USA u decembru 2016. godine.

Djeluje tako što modulira gensku aktivnost, omogućavajući bolje funkcionisanje nervnog sistema, čime se ublažavaju simptomi bolesti i usporava njena progresija.

Lijek se aplikuje direktno u kičmeni kanal, i podrazumijeva primjenu cijelog života.

Tim Instituta za bolesti djece, predvođen doktorima Veselinkom Đurišić i Draganom Račićem, u saradnji sa kolegama iz Klinike za neurologiju i psihijatriju u Beogradu, počeli su liječenje dva djeteta.

"Djeca su dobro podnijela aplikaciju lijeka bez komplikacija. Multidisciplinarni pristup u pripremi i obradi pacijenata sproveden je u cjelini u KCCG, u skladu sa aktuelnim Vodičima dobre kliničke prakse", kaže se u saopštenju.

Spinraza – nusinersin je trenutno odobrena od Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za liječenje troje djece.