08-01-2024

Počeli radovi na izgradnji ulice uz potok Slatava u Buljarici, rok za završetak do početka ljetnje sezone

Programom uređenja prostora Opštine Budva za 2024. godinu koji su odbornici lokalnog parlamenta usvojili krajem prošle godine planirana je i izgradnja ulice uz potok Slatava u Buljarici. Kako saznajemo u tamošnjoj mjesnoj zajednici, radovi su počeli prije nekoliko dana i očekuje se da će biti završeni do početka ljetnje turističke sezone.


Sa gradilišta, Foto: MZ Buljarica

Radi se o značajnoj investiciji, u vrijednosti od preko 1,4 miliona eura, koja se već nekoliko godina pominje u javnosti i čeka na realizaciju.

Mještani očekuju bolju saobraćajnu povezanost

Član Savjeta MZ Buljarica, Milan Šoljaga kazao je za portal RTV Budva da je u Buljaricu u posljednjih 30 godina vrlo malo ulagano, te da su svi mještani zadovoljni svim projektima čiji je cilj poboljšanje infrastrukture.

„Što se ove ulice tiče, to je po DUP-u u redu, ali trebalo je napraviti prvo centralnu ulicu koja bi riješila problem gužve i parkinga. Po meni je to trebalo raditi redom, ali i ulica uz Slatavu je velika investicija. Iz razgovora sa sekretarom za investicije saznao sam da su počeli građevinski radovi, a ja sam baš prije neki dan bio na licu mjesta i uvjerio se da je tako. Oni su krenuli, ukoritiće Slatavu i napraviti kompletnu infrastrukturu sa strujom, vodom, telefonima, kanalizacijom. Za neko vrijeme to će biti veoma značajno, ali trenutno neće pomoći. Ako se u budućnosti krene dalje raditi, onda će sve biti dobro“, kazao je Šoljaga.


Izgradnja ulice u Buljarici, Foto: MZ Buljarica

Ulica uz Slatavu, prema njegovom mišljenju, mora se povezati sa centralnom saobraćajnicom u mjestu kako bi se poboljšala komunikacija.

„Očekujemo da se to i uradi, da se ulica uz Slatavu poveže sa još jednom ulicom, jer DUP je samo jedna trećina Buljarice, a preostale dvije nisu. Po tom DUP-u definisane su tri ulice. Kada se one uvežu sve će biti u redu. Svakako, zahvalni smo lokalnoj samoupravi, jer je u pitanju izdašna investicija. Imam informaciju da je u ugovoru sa izvođačem radova definisano da radovi moraju biti završeni do početka ljetnje turističke sezone“, naglasio je Šoljaga.

Investicije u Buljarici pozdravljene i u lokalnom parlamentu

Na sjednici Skupštine opštine Budva koja je održana krajem prošle godine povela se polemika u o tom pitanju, pri čemu je odbornik Demokrata, Krsto Radović pozdravio inicijativu da se realizuje izgradnja pomenute ulice u Buljarici. Pritom, on je naglasio da je projekat poslije pet godina došao na dnevni red.

"Bio je jedan sekretar, pa je došao drugi, pa ste vi na kraju došli vi i vidim da vama to prilično dobro ide. Sada je to došlo na dnevni red i ja ću biti srećan jer sam jedan od inicijator tog puta. Još prije pet godina moj predlog je bio da Buljarica bude jedno novo polje za izgradnju i da treba na tom DUP-u koji je najkasnije usvojen da pokažemo kako Opština treba da funkcioniše, na način što ćemo prvo napraviti saobraćajnice i parkinge, a potom će ljudi početi da investiraju", istakao je Radović u diskusiji sa sekretarom za investicije Opštine Budva, Jokom Popovićem.


Odbornici SO Budva i starješine organa lokalne samouprave na 11. sjednici krajem 2023. , Foto: portal RTV Budva

Popović je u svom odgovoru naveo da je u Sekretarijatu koji rukovodi zatekao spisak projekata urađenih po usmenim nalozima koji datiraju iz 2016. godine.

"U Sekretarijatu za investicije se projekti ne rade tako. Niti je ova opština moja, niti je Vaša, nego je građana Budve. Kod nas se projektna dokumentacija isključivo radi raspisivanjem javnih poziva, odabirom projektantskih kuća koje imaju reference, revidovanih projekata, izuzimanjem zemljišta... Mi smo svi ovdje od nas do sjutra. Ova opština će postojati i poslije mene i poslije Vas", kazao je Popović.

Projekat izgradnje ulice uz potok Slatava, prema Programu uređenja prostora, najznačajniji je na području Petrovca i Buljarice.

VIŠE NA: U saobraćajnu infrastrukturu na području Petrovca i Buljarice uložiće oko 1,8 miliona eura

Osim toga, u Buljarici će se graditi i saobraćajnica I2-H5, a u planu je i projekat podmorskog ispusta čije projektovanje će koštati 35 hiljada eura.

Ukupna vrijednost planiranih investicija na području Petrovca i Buljarice iznosi oko 1,8 miliona eura.


M.S.