14-07-2014

Počelo podizanje Kosta Konkordije: Najteži dio operacije

Operacija podizanja nasukanog italijanskog kruzera Koste Konkordije, jedna od najvećih takvih operacija u istoriji, počela je u danas, javljaju svjetske novinske agencije.

Počelo podizanje Kosta Konkordije: Najteži dio operacije | Radio Televizija Budva

Radnici polako podižu brod pumpajući vazduh u spremnike pričvršćene na brod. Operacija će trajati šest do sedam dana, a brod će nakon toga biti prenesen u Đenovu gdje će ga rastaviti.

Konkordija je udarila u greben pored italijanskog ostrva Điljo u januaru 2012. godine. U toj nesreći život su izgubile 32 osobe.

U septembru prošle godine brod je djelimično uspravljen, ali je dijelom još pod vodom, i oslonjen je na šest čeličnih platformi.

"Ovo je vrlo složena operacija", rekao je u nedjelju novinarima Franko Gabrieli, šef civilne zaštite koji nadgleda izvlačenje, a prenosi BBC.

"Prvi dio operacije biće najopasniji jer će brod odvojiti od platformi", objasnio je.

Planira se da se brod težak 114.500 tona podigne, a potom otegli do brodogradilišta u kojem je izgrađen.

"Najkritičnija faza biće prvog dana, kada olupina bude prvi put podignuta. Nikada ranije nije pokušano izvlačenje putničkog broda te veličine", izjavio je za agenciju Frans Pres Južnoafrikanac Nik Sloun koji vodi ovu operaciju.

U najgorem mogućem scenariju, neki upozoravaju da bi se olupina prilikom podizanja mogla raspasti.

"Riječ je o gradu na vodi, izgrađenom za hiljade putnika, s litrama zagađivača kao što su ulja, deterdženti i otpadne hemikalije koje se i dalje nalaze u njegovoj unutrašnjosti", upozorava orđa Monti iz ekološke organizacije Grinpis, koja šalje posmatrački tim da prati operaciju.

Troškovi izvlačenja potonulog broda do sada su procijenjeni na oko 1,1 milijardu eura.

Protiv kapetana Koste Konkordije Frančeska Sketina trenutno se vodi sudski postupak pod optužbom da je izazvao brodolom i napustio brod prije nego što su svi putnici evakuisani.

Tijelo jedne od žrtava, indijskog konobara Rasela Rebela, još nije nađeno, a moguće je da će njegovi ostaci biti pronađeni tokom izvlačenja olupine.