06-06-2021

Podignuta Plava zastavica na plaži Posejdon na Jazu

Prva plava zastavica u Crnoj Gori za 2021. godinu podignuta je na plaži Posejdon na Jazu.


Foto: Mediabiro

Svjetski dan zaštite životne sredine, koji se obilježava danas, simbolično je odabran za dodjelu ovog prestižnog ekološkog priznanja za 37 plaža i jednu marinu u Crnoj Gori. Međunarodno priznanje Plava zastavica je ekskluzivno ekološko obilježje koje se godišnje dodjeljuje plažama i marinama čiji korisnici žele da se uključe u Javno preduzeće Morsko dobro je glavni sponzor i dio projekta, koji se od 2003. godine u kontinuitetu sprovodi na našem primorju.

„Mi smo prepoznali važnost Plave zastavice, koja ima za cilj ne samo unapređenje turističke sezone, već i prezentovanje Crne Gore kao atraktivne i sigurne turističke destinacije. Na Svjetski dan zaštite životne sredine, i ove godine 5. juna, se svečano obilježava podizanje Plave zastavice na nekom od naših atraktivnih kupališta”, kazala je pomoćnica direktora Morskog dobra Ivana Franeta.

Prvu Plavu zastavicu za 2021. godinu podigla je direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Marković-Tripković.

„Ove godine, više nego ijedne ranije, važno nam je da se okrenemo održivom razvoju i posebnu pažnju posvetimo zdravstvenim protokolima. To je nešto što naši gosti očekuju i raduje me da smo sa uspjehom krenuli u tom smjeru”, rekla je Marković-Tripkovićeva.

NVO "ECOM", partner JP „Morsko Dobro”, postala je član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude Nacionalni operater uz finansijsku i organizacionu podršku Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

„Ovoga ljeta u svijetu će se 4800 Plavih zastavica vijoriti u preko 45 zemalja svijeta i mi doprinosimo sa vrlo značajnim brojem zastavica u našoj zemlji, s obzirom na dužinu obale, a više od svih Plavih zastavica u Crnoj Gori je na teritoriji opštine Budva. Jedan od ciljeva našeg programa tokom ljeta je da ponudimo ekološki osviješćeno osoblje na plažama, pa ćemo akcenat staviti na smanjeno ili potpuno korišćenje plastike”, naveo je direktor NVO “EKOM” Saša Karajović.

Svaki korisnik kupališta ili marine, koji želi da se kandiduje za Program "Plava zastavica", prvo mora da sprovede "pilot fazu" tokom koje se prati uspješnost u ispunjavanju zahtjevanih kriterijuma, te nakon uspješno sprovedene pilot faze ima pravo da se kandiduje za dobijanje Plave zastavice.

Domaćin plaže Posejdon Mitar Kovačević kazao je da je uspješan projekat Plava zastavica posebna odgovornost koja obavezuje zakupce plaža da unapređuju svaki segment rada.

„Za kompaniju Posejdon i plažu Jaz ovo predstavlja potvrdu svih naših ulaganja kojima smo podigli nivo kvaliteta turističke ponude Jaza. Zadovoljenje propisanih ekoloških standarda predstavlja imperativ našeg ponašanja u cjelokupnoj zoni plaže Jaz”, poručio je Kovačević.

Marina sa Plavom zastavicom u 2021. godini je Marina Bar.

Dvije plaže iz Tivta dobile su Plavu zastavicu u 2021. godini. To su „Plavi Horizonti“, „Kalardovo“. U Opštini Budva 20 kupališta: „Spiaggia d ́oro“, „SBS“, „Blue Beach“, „Escallera“, „S and I beach life“, „Poseidon“, „San Trope“, „Time out“, „Moet & Shandon beach“, „Dolcevita“, „Sveti Toma 2“, „Samsara Deluxe“, „Bella Vista“, „Olympic“, „Kamenovo 17A“, „La Suerte17B“, „Galija“, „Pura Vida“, „Ponta“, „Lučice“. U Baru 5 kupališta: „Vela beach“, „Centar“, „Korali“, „Korali 2“, „Paradiso“. U Ulcinju 10 kupališta dobilo je Plavu zastavicu: „Toni gril“, „Miami“, „Evropa beach“, „Mojito“, „Pearl beach“, „MCM beach“, „Cabo beach“, „Copacabana“, „As Saranda“ i „Havana“.


Izvor: Mediabiro