20-03-2022

Poetsko-muzički maraton sjutra u Akademiji znanja

Narodna biblioteka Budve će i ove godine obilježiti Svjetski dan poezije poetsko-muzičkim maratonom u kojem će učestvovati afirmisani i neafirmisani budvanski pjesnici i muzičari.



Program će biti upriličen sjutra, 21. marta u holu Akademije znanja sa početkom u 19 časova.

Svoje stihove će čitati: Katarina Sarić, Sara Vuković, Radmila Knežević, Sandra Đurbuzović, Vera Mačić, Nada Krivokapić, Sanja i Anđela Vilus, Miloš Boreta, Nemanja Đorđević,Tijana Kotarac i recitator Ljubo Marković koji će kazivati poeziju klasika.

Pored autorskog čitanja pjesama, na klasičan, ali i nekonvencionalan način, za Svjetski dan poezije pažnja će biti posvećena sadejstvu poezije i drugih medija, u ovom slučaju muzike.

U muzičkom dijelu večeri pjevaće i sviraće: duo "2SOUL(O)S" -Dušica Кordić, violina i Nikola Vučković, klavir, zatim Nemanja Đorđević-Necke, Vlasta Barac, Tijana Kotarac, Gordana Andrijašević i učenica OŠ "Mirko Srzentić" u Petrovcu- Teodora Matović.

Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.