01-09-2016

Pogrebne usluge Budva: Duguju nam četiri zarade

Pogrebne usluge Budva: Duguju nam četiri zarade | Radio Televizija Budva

Povodom nezavide ekonomsko-socijalne situacije u kojoj se, usljed višemjesečnog neprimanja zarada, nalaze zaposleni u d.o.o. Pogrebne usluge Budva, Sindikalna organizacija radnika "Pogrebne usluge" Budva, izdala je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

""Sindikalna organizacija radnika "Pogrebne usluge" Budva izražava duboku zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja u ovom preduzeću koja, po svemu sudeći, donose zaposlenima još jednu "vruću jesen" i prijeti da gotovo sve zaposlene otjera u dužničko ropstvo obzirom da većina nas ima obaveze prema bankama po osnovu kreditnog zaduženja, ima obavezu da spremi djecu za polazak u školu i obezbijedi ogrijev za predstojeću zimu. Naime, zaposlenima u d.o.o Pogrebne usluge Budva duguju se 4 zarade (poslednja zarada isplaćena je za april mjesec tekuće godine!?). Skoro da smo povjerovali da je naše preduzeće oslobođeno od obaveze plaćanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obzirom da isti nisu namireni od 2014.g. do danas. Iz tog razloga, žiro račun preduzeća je blokiran od 22.06.2016.g. Kako ove obaveze nisu namirene za 2015. godinu i ovu, tekuću, jasno je da će uslijediti i nove blokade, i nova kašnjenja u isplati zarada, što će dodatno ugroziti naš već urušen životni standard.

Više od svega, naša Sindikalna organizacija zabrinuta je činjenicom da se rješavanje naprijed navedenih problema ne nazire. Kao odgovoran socijalni partner, u više navrata smo insitirali na razgovorima sa direktorom, Upravnim odborom ali i predstavnicima Opštine Budva kako bismo u zajedničkom razgovoru došli do modela kojim bi prevazišli postojeće stanje. Međutim, niti jedan od ovih razgovora nije urodio plodom. Zapravo ovi razgovori uvjerili su nas u ono u šta smo i ranije sumnjali, a to je da svako od odgovornih ima svoju verziju događaja ali ne i solucije za prevazilaženje i saniranje postojeće štete. Tako, Opština Budva priznaje da ima dug prema našem preduzeću u iznosu od oko 50.ooo eura, dok direktor preduzeća tvrdi da je dug mnogo veći i da iznosi oko 230.ooo eura. Osim toga, razlikuju se tvrdnje u vezi sa postojanjem određenih ugovora kojima se (ne)potvrđuje postojanje dugovanja, a da ne govorimo o tome da je izvjesno da su, namjerno ili nenamjerno, propuštani rokovi za preduzimanje bilo kakvih aktivnosti što je zasigurno dovelo do zastarijevanja potraživanja. Neracionalni i nedomaćinski odnos odgovornih lica u preduzeću, takođe je, razlog ovakvog stanja koje nas sve stavlja u težak položaj i nas i naše porodice dovodi do ruba egizistencije.

Ovim putem, još jednom apelujemo na sve odgovorne i nadležne u preduzeći i Opštini Budva da preduzmu sve neophodne radnje u cilju spašavanja samog preduzeća, ali i egzistencije zaposlenih koji i pored svega navedenog svoje poslove obavljaju veoma savjesno, odgovorno i u skladu sa postavljenim rokovima.

Prinuđeni da i medijskim istupima skrenemo pažnju na težinu položaja u kojem se nalazimo i podsjetimo nadležne na preuzimanje odgovornosti, vjerujemo da će se stvari konačno pokrenuti na dobrobit preduzeća, zaposlenih i same opštine", navodi se u saopštenju.