29-04-2024

Pokrenuta peticija za podršku pacijentima kojima je potrebna transplantacija bubrega

Grupa pacijenata u Crnoj Gori kojima je neophodna transplantacija organa, prvenstveno bubrega, pokrenula je peticiju kako bi podržala zahtjev Ministarstvu zdravlja Crne Gore za uspostavljanje saradnje sa Minskim naučno-praktičnim centrom za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju u Bjelorusiji. Kako objašnjavaju, budući da Crna Gora nema uspostavljen sistem kadaveričnog donorstva, oni traže podršku za mogućnost transplantacije organa o trošku države, kao što je to već omogućeno u Bosni i Hercegovini.


Foto: Pixabay

Pacijenti ističu da Bjelorusija ima zakonsku regulativu prema kojoj sva lica sa moždanom smrću automatski postaju donori organa, a troškovi transplantacije u Minsku, uključujući ispitivanje, stavljanje na listu čekanja i samu operaciju, iznose oko 64.000 eura, dok godišnji troškovi hemodijalize u Crnoj Gori iznose oko 25.000 eura.

Peticija je pokrenuta kako bi se skrenula pažnja Ministarstva zdravlja na potrebu za uspostavljanjem saradnje sa spomenutim centrom u Bjelorusiji radi olakšanja ovih pacijenata i omogućavanja pristupa kvalitetnom liječenju.

Više informacija i mogućnost potpisivanja peticije dostupna je na linku.