04-04-2020

Pokrenuta Viber zajednica "COVID-19 Provjereno"

Mreža organizacija iz država sa prostora bivše SFRJ koje se bave suprotstavljanjem širenja dezinformacija pokrenula je Viber zajednicu "COVID-19 Provjereno", koja će javnosti regiona omogućiti kvalitetnije informisanje i skrenuti pažnju na veliki broj dezinformacija o koronavirusu.

Pokrenuta Viber zajednica

Foto: CDT

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kazali su da će Viber zajednica COVID-19 Provjereno objavljivati koje se dezinformacije plasiraju stanovništvu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, sa posebnim akcentom na vijesti koje se tiču prenošenja, liječenja i prevencije COVID-19.

Iz te nevladine organizacije rekli su da je namjera te platforme da javnosti skrene pažnju na lažne narative koji se šire u posljednje vrijeme, a čiji je cilj ugrožavanje demokratskih principa funkcionisanja društva.

"Članice mreže SEE Check – Centar za demokratsku tranziciju (Raskrinkavanje.me), GONG (Faktograf), MOST (F2N2.mk), Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK (Raskrikavanje), Novosadska novinarska škola (Fake News Tragač), Oštro (Razkrinkavanje), UG Zašto ne (Raskrinkavanje.ba) kreiraće zanimljive i edukativne sadržaje posebno za članove Viber zajednice", navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su kazali da će ti sadržaji članovima pomoći da razlikuju pouzdane i provjerene informacije od onih koje to nijesu, kao i medije kojih ih prenose.

"SEE Check i na ovaj način želi da bude u neposrednom kontaktu sa javnošću i pošalje jedinstvenu poruku - borba protiv dezinformacija nikada nije bila važna kao u doba pandemije novog koronavirusa", dodaje se u saopštenju.