20-12-2017

Političko oglašavanje između spina i činjenica

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje danas, od 09:30 do 11:30, u Podgorici, u hotelu Hilton, konferenciju pod nazivom "SPINoFACT – Političko oglašavanje između spina i činjenica."

Političko oglašavanje između spina i činjenica | Radio Televizija Budva

Konferenciju će otvoriti Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i NJ.E. Henk Van Den Dool, ambassador Kraljevine Holandije.

U okviru konferencije biće predstavljeni rezultati monitoringa medija - i to televizija RTCG, TV Vijesti, PINK, PRVA; dnevnih listova Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine; portala CdM, Analitika, Vijesti - tokom kampanje za nedavno održane lokalne izbore u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici. Rezultate monitoringa medija, u kojima je podršku dala agencija Arhimed, predstavićei Damir Nikočević, koordinator za razvoj u CGO-u.

Dodatno, na centralnom panelu «Političko oglašavanje u Crnoj Gori – prednosti i ograničenja» razgovarati sa Sunčicom Bakić, pomoćnicom direktora za monitoring u Agenciji za elektronske medije; Vladanom Mićunovićem, direktorom TVCG; Borisom Darmanovićem, vlasnikom portala CdM; Nikolom Markovićem, zamjenikom glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Dan i Zlatkom Vujovićem, predsjednikom UO Centara za monitoring i istraživanje (CEMI) i političkim analitičarom o tome kako oni vide postojeći zakonodavni okvir u ovom dijelu, kakva je uloga samoregulatornih tijela, ali i samih medija kad je riječ o ovoj oblasti. Panel će moderirati Duško VUKOVIĆ, nezavisni novinar.

Koliko, na koji način i na kojim medijima su se oglašavale izborne liste? Kako su mediji izvještavali u toku izborne kampanje? Što nam omogućava zakonodavni okvir? Kakva je uloga samoregulatornih tijela? Koja je uloga medija u izbornim kampanjama? Ovo su samo neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati sa uvaženim panelistima i učesnicima konferencije.

Konferencija je dio istoimenog projekta koji finansira ambasada Kraljevina Holandije, a čiji je opšti cilj doprinos promociji dobrih praksi i unaprijeđenje zakonodavnog okvira kada je riječ o političkom oglašavanju u medijima u Crnoj Gori. Specifični cilj projekta jeste unaprijeđenje saradnje između medija, relevantnih institucija, političkih partija i nevladinih organizacija, kao i podizanje svijesti javnosti o značaju političkog oglašavanja i kvalitetnijem informisanju građana i građanki tokom izbornih kampanja.

Događaj će okupiti oko 40 učesnika iz javnog života iz sfere medija, politike, nevladinih organizacija, nadležnih instituacija, akademske zajednice, diplomatskog kora, itd.