04-09-2020

Pop-up biciklističke staze u Beču ostaju do novembra

Bečka gradska uprava odlučila je da zadrži privremene ili pop-up biciklističke staze do 1. novembra 2020. Razlog je njihova velika popularnost među stanovništvom.


Foto: Eurocommpr.ba

Staze su odvojene signalnim stubovima te su sigurne i za djecu.

Prva pop-up staza otvorena je u maju ove godine kada je broj biciklista naglo porastao usljed pandemije izazvane koronavirusom.

U prilog stazama idu i brojevi biciklista koji su u konstantnom porastu. Od januara do jula ove godine na bečkim ulicama zabilježeno je 5,4 miliona biciklista odnosno vožnji bicikla. U poređenju sa periodom 2017. - 2019. godine primjetan je porast od 687.000 biciklista ili 14,7% u odnosu na trogodišnji prosjek.

Staze se najviše koriste u 2. i 22. bečkom okrugu zbog čega je zamjenica gradonačelnika Birgit Hebein razmotrila produžetak njihovog korišćenja uz pomoć evaluacije Tehničkog univerziteta Beč.

"Ova nova vrsta biciklističke infrastrukture umnogom doprinosi i rasterećenju javnog gradskog prevoza", izjavila je Hebein.

U bečkom Leopoldstadtu, ulici Praterstrasse je na pop-up stazi u junu stazi zabilježeno do 900 biciklista po satu. Prema podacima Tehničkog univerziteta iz avgusta ova staza je u prosjeku korišćena čak 87 posto više nego postojeće biciklističke staze.


(Radiosarajevo.ba)