11-08-2020

Popović: Kao najstroža tajna čuvaju se podaci kojim fizičkim i pravnim licima je IRF dodijelio sredstva

Poslanica Demokrata Zdenka Popović, u otvorenom pismu Savjetu i guverneru CBCG, istakla je da je javnost bila u prilici da konzumira informaciju direktora Investiciono razvojnog fonda Zorana Vukčevića koji je prije nekoliko dana izjavio da je IRF od početka 2020. godine do sada plasirao oko 170 miliona evra crnogorskoj privredi. Ona je u pismu ukazala na, prema nejnom mišljenju, nezakonito postupanje IRF-a. Kako je podvukla, podaci o tome kojim pravnim i fizičkim licima su ova sredstva dodijeljena, u kolikom iznosu, za koju vrstu projekta i pod kojim uslovima očigledno se, smatra ona, čuvaju kao najstrožija tajna.


Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Na zvaničnoj internet stranici IRF-a nijesu objavljeni analitički podaci o odborenim plasmanima IRF-a za protekli period ove godine, izuzev podataka o kreditnim plasmanima (bez faktoring kredita) za mjesec januar ove godine.

Ova drska nezakonitost u ponašanju IRF-a koji ignoriše obavezu propisanu članom 18 Zakona o Investiciono razvojnom fondu Crne Gore kojim je, u stavu 3, propisano da je "... IRF dužan da na svojoj internet stranici objavi i podatke u vezi odobrenih plasmana i to: naziv korisnika sredstava, iznos odobrenih sredstava, namjenu plasmana i mjesto realizacije", dodatno dobija na težini kada se zna da je ovo izborna godina, kao i da je IRF prepoznat kao izuzetno važan subjekt u finansijskoj podršci privredi ozbiljno ugroženoj pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Svima je znano da se predmetni podaci moraju objavljivati na zvaničnoj internet stranici IRF-a, kao i da je to jedna od ključnih pretpostavki za demokratski nadzor javnosti nad poslovanjem IRF-a, kao državne institucije.

Uz ovakvo skandalozno i nezakonito postupanje IRF-a koje je lišeno svakog osjećaja za javnu odgovornost, Centralna banka Crne Gore, koja po Zakonu vrši kontrolu poslovanja IRF-a, svojim ćutanjem i očiglednim odboravanjem takvog bezakonja, pridružuje se IRF-u tolerisanjem bezakonja i javne nedogovornosti.

Javno pozivam Savjet i Guvernera Centralne banke Crne Gore da hitno reaguju i nalože IRF-u da odmah objavi na svojoj internet stranici podatke o svim odborenim plasmanima od početka ove godine do sada.

Ukoliko izostane odgovarajuća reakcija i podaci o plasmanima IRF-a u ovoj godini se ne objave u najkraćem roku, imaćemo dodatne razloge za ocjenu da se i Centralna banka Crne Gore protivpravno i politički pristrasno stavila u funkciju pomoći DPS-u u pokušaju da sačuva vlast drastičnom zloupotrebom javnih resursa.