05-06-2023

Popović: Za manje od tri godine od pada režima u Crnoj Gori 18,2 % više zaposlenih

Za manje od tri godine od pada prethodnog režima, ispunjenih političkom nestabilnošću i u kojima su se smijenile dvije vlade, 18,2% je više zaposlenih u Crnoj Gori, a postignut je rast ekonomije od 6,1% samo u 2022. godini, kazala je kandidatkinja za poslanicu Koalicije “Aleksa i Dritan - HRABRO se broji!”, Zdenka Popović.


Foto: Koalicija “Aleksa i Dritan - HRABRO se broji!”

Kako je Popović navela, dostignut je najviši bruto domaći proizvod u našoj istoriji od 5,8 milijardi eura i takođe najveće bruto strane direktne investicije od 1,15 milijardi eura.

"997 miliona eura prihoda od turizma u 2022. godini i 700 miliona eura prihoda od izvoza, što je takođe istorijski rekord, kao i drugi uspjesi, omogućili su nam da naši zaposleni osjete konkretan rast svojih zarada - 25% zaposleni u državnoj upravi i kulturi, a 20% u prosvjeti. Našim su policajcima, koji podnose najveći teret bespoštedne borbe protiv organizovanog kriminala, 32% su povećane prosječne neto zarade i sad su najbolje plaćeni u svojoj oblastina cijelom Zapadnom Balkanu", kazala je ona osvrnuvši se i na još nekoliko statistčkih podataka:

"125.000 djece je primilo dječiji dodatak, a 70.000 osnovaca dobilo besplatne udžbenike. 40.322 penzionera je primilo jednokratnu novčanu pomoć, a 17.000 minimalnu penziju od 259.95 eura. 15.000 majki troje i više djece ponovo ima pravo na naknadu, a 7.114 roditelja je primilo naknadu za novorođenčad u iznosu od 900 eura. 3.438 studenata je primilo studentski kredit, a 3.000 građana 100% uvećane staračke naknade. 80% su povećane minimalne zarade", istakla je Popović.

U Koaliciji čiji je poslanički kandidat, kako je navela, gore pomenuto doživljavaju samo kao početak njihove borbe za dostojanstven život građana Crne Gore.

"Obećavamo da ćemo do kraja mandata 44. Vlade Crne Gore, to jest do 2027. godine, i dalje jačati svaku od navedenih oblasti, posebno u dijelu povećanja zarada, penzija, ali i socijalnih izdataka. Ovim se i obavezujemo da ćemo obezbijediti dostojanstvo i poštovanje prava svakog radnika u kompletnom privatnom sektoru. Tlačenje radnika više dozvoliti nećemo."

Prema njenim riječima, ovo obećanje je utemeljeno na realnim iskustvima koje je Crna Gora stekla u prvim godinama svoje istorij.

"U kojima je demokratska vlast funkcionisala u službi građana, a ne organizovanog kriminala i uske otuđene stranačke oligarhije, kao i na trendovima pozitivnog kretanja u određenim djelatnostima, koje su uslovljene profitabilnošću svake od oblasti i njenom doprinosu ukupnom rastu crnogorske privrede i društvenih djelatnosti", ocijenila je Popović.

Kako je naglasila, uz ovo obećanje ponavljaju još jedno.

"Naša zaštita prava zaposlenih ne svode se samo na rast njihovih zarada, nego i na punu kontrolu poštovanja njihovih socijalnih, profesionalnih i ostalih prava na radnom mjestu. Takođe, rast zarada zaposlenih nećemo platiti padom ukupne zaposlenosti, nego značajnim rastom. Zarada nije milostinja! Rad nije privilegija nego pravo! Da Crna Gora radi i zaradi!", zaključila je Popović.