23-09-2022

Popović za Portal: Prioriteti atmosferska kanalizacija, sanacija saobraćajnica i izgradnja novih puteva

Nakon 15. septembra prestala je da važi zabrana gradnje u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni, a građevinski radovi u ekskluziovnoj zoni moći će da se izvode od prvog dana narednog mjeseca. U Sekretarijatu za investicije Opštine Budva već su inicirali sanaciju pojedinih gradskih saobraćajnica. Do kraja godine u planu je i izgradnja novih puteva, kao i rješavanje problema sa atmosferskom kanalizacijom na više lokaliteta u Budvi.


Foto: Arhiva

Načelnik Sekretarijata za investicije Joko Popović u razgovoru za naš portal kazao je da su u tom opštinskom resoru imali problem zbog nefunkcionisanja sajta na kojem se objavljuju tenderi i javne nabavke. Ipak, kako je napomenuo, tome se nazire kraj, a očekivanja su da sajt od danas bude dostupan. Popović je najavio i projekte čija je realizacija planirana za naredni period.

"Naš Sekretarijat treba da objavi veliki broj javnih poziva za odabir izvođača radova. Napomenuo bih Ulicu 22. novembra sa kružnim tokom u centru grada. To je kapitalni projekat koji treba da izmijeni srce grada i da dočekamo spremno narednu turističku sezonu. Prioritet je i na rješavanju atmosferskih voda.


Popović, Foto: portal RTV Budva/M.S.

"Vidjeli ste da smo prije dvadesetak dana uslijed obilnih padavina imali veliki problem u centru grada, tako da ćemo raditi atmosfersku kanalizaciju kroz Lovćensku ulicu, u dijelu Komoševine kako bi sproveli vodu sa magistrale kroz Gospoštinu na kanal kod "Perle". Kroz 22. novembar takođe imamo pravljenje novog kanala i odvodnju te vode u Savačića potok, kao i kod Vile Manojlović. Nadamo se da ćemo kroz izvođenje tih radova riješiti problem koji se godinama pojavljuje, jer uslijed obilnih padavina često se dogodi da centar grada plavi", kazao je Popović.

On je ukazao da postoji problem sa održavanjem atmosferskih kanala, te istakao da je u tom pogledu neophodno proaktivno djelovati.

"Kad se izvedu projekti najbitnije je održavanje, a mi imamo problem sa održavanjem atmosferskih kanala. Sekretarijat je dao nalog Vodovodu Budva da oforme jednu jedinicu za projektovanje i održavanje atmosferskih kanala. Kod nas je dosta kanala i slivnika začepljeno, a samo redovnim održavanjem možemo nešto napraviti. Koliko god da su radovi profesionalno izvedeni, uslijed neodržavanja dolazimo do plavljenja. Napomenuo bih da i građani treba da vode računa da građenjem svojih objekata ne uništavaju atmosfersku kanalizaciju", rekao je Popović.

Što se tiče ostalih projekata, u ovoj godini biće raspisan tender za tri nove saobraćajnice u Dubovici, a u Sekretarijatu se nadaju da će izvođenje radova početi polovinom novembra ili početkom decembra.

"Znate da je kasnilo i usvajanje planova investicionih aktivnosti i uređenja prostora, imamo problem i sa sajtom za javne nabavke. Ali, šta je tu je, čim aktivira sajt nastavljamo sa radovima i nadam se da ćemo izvesti ogroman dio onoga što smo planirali", zaključio je Popović.

Programom investicionih aktivnosti predviđena su sredstva u iznosu od oko 13,5 miliona eura, a Programom uređenja prostora preko 8,5 miliona eura.

M.S.