04-02-2021

Porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 59 dolara, podstaknute ograničenjem ponude, padom američkih zaliha i zbog najave američkog plana pomoći u korona krizi.


Ilustracija, Foto: Pexels

Na londonskom tržištu, cijena barela je porasla 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosi 58,71 dolar, dok se na američkom tržištu trgovalo 56 dolara po barelu, što je poskupljenje od 31 cent.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC i njeni saveznici produžili su u srijedu važeći sporazum o smanjenju snabdijevanja, prenosi Index.hr. Dokument koji je Reuters u utorak dobio na uvid pokazuje da bi smanjena proizvodnja prema OPEC-ovim procjenama trebalo zadržati tržište u deficitu u ovoj godini, uprkos sniženoj procjeni potražnje.

“Dodatni saudijski rezovi od milion barela dnevno u ovom mjesecu jamče da će se zalihe spuštati barem do kraja prvog tromjesečja”, kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Na cijene, kako je objavila američka vlada, utiče i pad zaliha sirove nafte u SAD-u tokom prošle nedjelje, za 994.000 barela, na najniži nivo od marta. Trgovce ohrabruje i vijest da su demokrate u američkom Kongresu preduzele prve korake prema usvajanju 1.900 milijardi dolara vrijednog plana pomoći u korona krizi, koji je predstavio predsjednik Džozef Bajden.

Izvor: Index.hr