10-08-2023

Poreski inspektori za tri mjeseca izrekli milion eura kazni

Poreski inspektori su u periodu od 1. maja do 6. avgusta obavili 2,86 hiljada provjera regularnosti poslovanja i utvrdili nepravilnosti kod 250 obveznika.

Poreski inspektori za tri mjeseca izrekli milion eura kazni | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

– Po tom osnovu izdato je 326 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1,04 miliona eura – navodi se u saopštenju UPC.

Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 791,93 hiljade eura, od čega je naplaćeno 516,83 hiljade eura ili 65,26 odsto.


– Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima) – objasnili su iz UPC.

Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod devet poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Iz UPC su naveli da su u primorskim i sjevernim opštinama intenzivirane kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenje poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijave radnika.

Obavljene su i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji, ili za koje je UPC bila u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa mogu se poslati na mail adresu upravaprihoda@tax.gov.me, radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti.