29-10-2023

Porodični karavan posjetio Budvu i Cetinje: Bolja briga o zdravlju djece moguća uz dobru organizaciju

Tim Porodičnog karavana u subotu je posjetio Budvu i Cetinje, djeca su uživala u dvosatnim aktivnostima, dok su roditelji imali priliku da ukažu na probleme u svojim opštinama. Posjeta Porodičnog karavana bila je prilika i za dobijanje provjerenih informacija od ljekara Instituta za javno zdravlje, koje se tiču pravilne ishrane, imunizacije, dojenja, zdravih stilova života...


Foto: Udruženje Roditelji

Kako su saopštili iz Udruženja Roditelji, cetinjski Dom zdravlja mogao bi biti dobar primjer drugim zdravstvenim ustanovama kako da obezbijede adekvatnu brigu o zdravlju djece, posebno kada je riječ prevenciji, čak i u situaciji kada nema dovoljno pedijatara.

"Nakon što su zbog bolovanja privremeno ostali bez specijalista za najmlađe, uspjeli su da angažovanjem pedijatrica koje su u penziji, obezbijede kontinuirane preventivne preglede, svakog dana po četiri sata, a brigu o zdravlju djece u Dispanzeru sada vodi ljekar porodične medicine. Kroz dobru komunikaciju sa roditeljima, za kratko vrijeme povećali su obuhvat imunizacije djece, uzrasta do tri godine, sa 6 - 7 odsto na preko 70, a obezbijedili su i redovne sistematske preglede za sve. Da su svijetli primjer u organizaciji primarne zdravstvene zaštite, iako dijele probleme većine domova zdravlja, saglasne su i njihove kolege iz Instituta za javno zdravlje, ali i roditelji, koji su veoma zadovoljni", navode u saopštenju.

Kako ističu iz Udruženja, za razliku od Cetinjana, roditelji iz Budve nijesu zadovoljni načinom organizacije primarne zdravstvene zaštite u njihovom gradu.

"Brigu o zdravlju djece u Domu zdravlja vode trenutno dva pedijatra, što, kako smatraju, nije dovoljno s obzirom na veliki broj pacijenata u toj opštini. Zbog toga, veliki broj porodica, u slučaju bolesti djece, pomoć potraži kod privatnika. Posebno ih brine organizacija rada u savjetovalištu, gdje, ocjenjuju roditelji, predugo čekaju da dođu do termina za sistematski pregled i vakcinaciju", naveli su oni.

„Želim da moje dijete bude uredno vakcinisano, ali ne zavisi sve uvijek od nas, roditelja. Nekada i po dva mjeseca čekamo termin i onda kada ga konačno dočekamo, dešava se da se dijete razboli i ne može da dobije vakcinu. I umjesto da u tom slučaju dobijemo mogućnost da se javimo čim dijete ozdravi, poslije nekoliko dana, mi smo prinuđeni da čekamo novi termin po mjesec, dva... Iako smo svjesni organizacionih problema i deficita kadra, sve to je prilično iscrpljujuće za roditelje, a nažalost, najveću cijenu toga plaćaju djeca, čije zdravlje se rizikuje“, navodi Budvanka, čiji dječak već mjesecima čeka da dobije jednu od redovnih vakcina u prvoj godini života.

U prilog tvrdnjama roditelja idu i zvanični podaci Instituta za javno zdravlje, prema kojima je obuhvat budvanskih mališana, kada je riječ o imunizaciji, među najnižima u državi.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Budva Darko Čelebić podsjetio je, tokom Porodičnog karavana, da svako novorođeno dijete na teritoriji te opštine dobija nadoknadu, čime daju doprinos poboljšanju nataliteta.

„Imamo i Omladinski klub koji se bavi problemima i temama koje se tiču dječijeg uzrasta. Obezbijedili smo i besplatan prevoz na teritoriji Budve za svu djecu, kao i za đake koji pohađaju nastavu u drugim opštinama, a imaju prebivalište u Budvi. Sekretarijat za urbanizam i sekretarijat za stambeno komunalne poslove daju izuzetan doprinos ovoj temi, tako što je izgrađen veliki broj igrališta i dječijih sadržaja“, istakao je Čelebić.

Roditelji, sa kojima smo razgovarali, sa druge strane smatraju da besplatnih sadržaja za djecu u Budvi gotovo da nema, osim tradicionalnih manifestacija koje se organizuju već godinama. Voljeli bi, kako ističu, i da nadležne opštinske službe vode više brige o igralištima, jer ih zbog uništenog mobilijara i neodržavanja tih površina izbjegavaju, ne želeći da rizikuju bezbjednost djece.

„Našoj djeci treba više besplatnih programa, posebno u periodu van sezone. Bezbjedna, uređena igrališta, besplatne radionice, predstave...sve to su sadržaji koji nam nedostaju“, navode roditelji.

Budvane brine i stanje u vrtićima i školama, jer zbog prebukiranosti, posebno nakon dolaska velikog broja stranaca, isplivavaju i novi problemi. To je, prema njihovim riječima, posebno izraženo u Centralnom vrtiću i osnovnim školama.

V.d. sekretarka Sekretarijata za obrazovanje, sport i mlade Prijestonice Cetinje Aleksandra Dapčević istakla je da je zajednička obaveza da djeca dobiju dovoljno ljubavi i pažnje, a za to je, smatra ona, neophodna i široka institucionalna podrška.

„To je prioritetni razlog zbog kojeg Prijestonica ulaže posebnu pažnju u pružanju podrške djeci i porodicama našeg grada kroz razne mehanizme i mjere sistema socijalne i dječije zaštite, o čemu, između ostalog, svjedoči i činjenica o donošenju odluke o naknadi troškova usluga predškolskih ustanova. Time će se stvoriti uslovi za realizaciju najavljenog programa Vrtić za sve, koji ima za cilj da svi cetinjski mališani dobiju pravo na besplatan vrtić. Sekretarijat za obrazovanje, sport i mlade će uvijek biti kvalitetan partner u realizaciji progresivnih aktivnosti koje doprinose podsticanju boljih uslova za optimalan razvoj naše djece, stvarajući jedan stimulativan i prijatan ambijent za dalji razvoj svakog pojedinca“, istakla je Dapčević.

Roditelje sa Cetinja, sa kojima je razgovarao tim Porodičnog karavana, raduje vijest da će vrtić biti besplatan. To će, kako kažu, biti velika olakšica za kućni budžet, posebno porodica sa više djece predškolskog uzrasta. S obzirom na to da su najave stigle još tokom ljeta, nadali su se da će odluka o besplatnom vrtiću biti na snazi od septembra. Iz Prijestonice navode da je novac za ove namjene predviđen budžetom za 2024. godinu, pa će, kako očekuju, roditelji biti oslobođeni plaćanja troškova boravka djece u vrtiću od januara. Uglavnom su zadovoljni uslovima u JPU „Zagorka Ivanović”, ali smatraju da bi bilo dobro angažovati veći broj vaspitača i medicinskih sestara.


Foto: Udruženje Roditelji

Direktor Doma zdravlja Cetinje Marko Radović najavio je da će u toj ustanovi nastaviti da, uprkos teškoćama koje imaju i druge opštine, rade na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, a poseban podstrek za to su rezultati za njima.

„U zadnjih dvije i po godine povećali smo stope vakcinacije, koje su bile na vrlo niskom nivou. Osim COVID ambulante, napravili smo i posebnu prostoriju za preventivne, sistematske preglede, koji se sada u kontinuitetu sprovode. Naše ljekarke dr Danica Otašević i dr Mirjana Iličković pregledaju svakodnevno djecu drugog, četvrtog, šestog i osmog razreda, kao i djecu mlađeg uzrasta“, rekao je Popović.

Specijalista porodične medicine dr Mitar Popović, koji brine o zdravlju najmlađih Cetinjana, ukazao je roditeljima na značaj preventivne pedijatrije, koju ne čini samo praćenje rasta i razvoja djece na preventivnim pregledima i sprovođenje obaveznog programa imunizacije, već i savjetovanje o njezi i pravilnoj ishrani djece.

„Poseban značaj, u okviru preventivne pedijatrije, kojoj posvećujemo veliku pažnju, odnosi se na promociju dojenja, ali i kroz motivaciju djece na igru i fizičku aktivnost kroz ograničavanje i adaptrirano korišćenje novih tehnologija. Odnosi se i na izbjegavanje rizičnog ponašanja i usvajanje zdravih stilova života. Sve su to pitanja iz domena preventivne pedijatrije, porodičnog zdravlja, ukazao je dr Popović, prenoseći roditeljima kakvu podršku mogu dobiti i u cetinjskom Domu zdravlja.

Specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje dr Enisa Kujundžić ukazala je na značaj pravilne ishrane i sticanja zdravih navika kod najmlađih, posebno u uzrastu do šeste godine.

„To je period kada se formiraju navike koje će dijete imati kao odrastao čovjek. Ono što možda svi znamo, ali često zaboravljamo, jeste da nema kompromisa sa ishranom. Ne možemo da pravimo kompromise kada su djeca u pitanju i da im pružamo nešto što nije dobro za njihovo zdravlje, odnosno njihov rast i razvoj. Hrana i ishrana upravo i služe da se zaštitimo od bolesti i unaprijedimo naše zdravlje, a da bismo to postigli moramo postaviti dobre temelje kada su djeca u pitanju“, poručila je Kujundžić.

Smatra da nije lako stvoriti zdrave navike, posebno u današnje vrijeme kada je prisutan veoma jak uticaj društvenih mreža i negativan uticaj marketinga loše hrane.

„Moramo imati na umu da je to zalog za njihovu budućnost i unapređenje zdravlja, kao i prevenciju mnogih oboljenja. Imamo sve više djece koja obolijevaju od dijabetesa tipa II i hipertenzije. To su bolesti koje su nekada bile karakteristične za odrasle, ali se sada, nažalost sve češće, samo zbog loše ishrane javljaju i u dječijem uzrastu”, rekla je dr Kujundžić.

Specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravlje dr Milena Popović Samardžić je tokom događaja odgovarala na pitanja i nedoumice roditelja u vezi imunizacije djece.

„Vakcinacija je mjera koja je, nakon čiste vode, spasila najveći broj života na svijetu. Ono što kao roditelji, odrasli ljudi i stručnjaci dugujemo djeci to je bezbrižno djetinstvo. Nelson Mendela je rekao da je vakcinacija put do bezbrižnog djetinjstva. Danas možemo prevenirati zarazne bolesti koje ostavljaju trajne posljedice po zdravlje djece. Danas stvari izgledaju drugačije nego što su nekad izgledale tokom istorije našeg postojanja i to je definitivno benefit koji trebamo sa puno povjerenja i koristiti“, istakla je Popović.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj aktivnosti koje se sprovode je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece.

U toku obilaska gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece, kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

U okviru Porodičnog karavana, organizovan je dvosatni program za najmlađe, za koji su bili zaduženi Rent a party animatori, Škola za intelektualni razvoj djece Eduko i tim udruženja Roditelji, a djecu u Budvi je u okviru događaja uveselila i ekipa maskote.me.

Porodični karavan će nastaviti obilazak crnogorskih opština i narednih subota, sve do 25. novembra. Do sada su porodični događaji organizovani u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama, Gusinju i Plavu, Petnjici, Rožajama, Tuzima, Zeti, Budvi i na Cetinju, a iduće subote, 4. novembra, tim Porodičnog karavana družiće se sa djecom i roditeljima iz Tivta i Kotora.