10-03-2022

Poruka ministara poljoprivrede: Nema nestašice osnovnih životnih namirnica, izbjegavati gomilanje zaliha

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović učestvovao je juče na regionalnoj ministarskoj video konferenciji, na kojoj su ministiri odgovorni za poljoprivredu u zemljama Zapadnog Balkana razgovarali o pitanjima trenutnog stanja lanca snadbijevanja hranom u svakoj zemlji.


Ilustracija, Foto: Pexels

Iz Ministarstva su kazali da je, uzimajući u obzir nedavna geopolitička dešavanja i rastuću zabrinutost na Zapadnom Balkanu, Stalna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG), u okviru svoje misije promovisanja regionalne saradnje, organizovala video konferenciju na kojoj su učešće uzeli ministri i visoki zvaničnici odgovorni za poljoprivredu u našem regionu.

"Oni su razgovarali o viškovima i deficitima pojedinih vrsta poljoprivrednih – prehrambenih proizvoda, trgovini i slobodnom kretanju poljoprivrednih dobara, inputima i zalihama, te otvorenim pitanjima i mogućim zajedničkim akcijama za olakšavanje trgovine", navodi se u saopštenju MPŠV.

Ministri i vladini zvaničnici su izrazili snažnu posvećenost efikasnoj regionalnoj saradnji i pronalaženju zajedničkog mehanizma za prevazilaženje poremećaja na tržištu, prekida u lancima snadbijevanja hranom i regionalnoj trgovini poljoprivrednim dobrima.


Foto: MPŠV

Poručeno je da u region nema nestašica osnovnih životnih namirnica, da su trgovine dobro snadbjevene i da nema razloga za veću zabrinutost građana.

"Sagovornici su istakli da privatno gomilanje zaliha treba izbjegavati, a da su Vlade spremne da pruže dodatnu podrškupoljoprivrednom sektoru. Iskazana je zajednička posvećenost koordinaciji i regionalnoj saradnji i evropskim integracijama, naglašavajući da će ministarstva kontinuirano razmjenjivati informacije sa opredjeljenjem rješavanja potencijalnih problema u duhu solidarnosti i dobrosusjedstva", zaključuje se u saopštenju.