14-10-2023

Poslije 100 godina, sivi vuk viđen u Kaliforniji

Među džinovskim sekvojama u Nacionalnom parku u južnoj Kaliforniji, primijećen je sivi vuk. Za ovu vrstu se mislilo da je izumrla, jer se na ovim prostorima nije pojavljivala skoro 100 godina.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prva je vuka primijetila Mišel Haris još tokom jula mjeseca 2023. godine, a mislila je da je veliki sivi pas.

„Pošto je zabacio glavu unazad, ispustio je urlik, prepoznatljiv vuku. Pomislila sam da ne liči na vuka, ali sigurno jeste“, istakla je Mišel Haris za LA Times.

Kasnijom analizom tragova i dlake koji su pronađeni na lokaciji kojom se kreatao sivi vuk, utvrđeno je da je u pitanju ženka sivog vuka, vođa čopora, koji je nazvan „Tulare“.

Sa ženkom je u posjetu Nacionalnom parku stiglo četvoro mladunaca, dva mužjaka i dvije ženke, prenosi RTS.

DNK analiza je takođe pokazala da su direktni potomci vuka OR-7, koji je 2011. godine bio prvi vuk u Kaliforniji posle 90 godina.

Ekolozi su bili uzbuđeni zbog ponovnog pojavljivanja vukova u ovoj oblasti i pozvali su američku službu za šume da obustavi projekte sječe u regionu.

Vlasnici stoke u tom području brinu zbog pojave sive vučice jer bi njihove životinje mogle da postanu lak plijen i hrana ovim divljim životinjama.

Inače je u 19. i 20. vijeku širom SAD sprovođen lov na vukove do njihovog istrebljenja. To je imalo loše posljedice, jer je nestanak ovog predatora imalo neočekivane efekte na životnu sredinu, broj populacije losova i jelena se drastično povećao.

Kao i u Nacionalnom parku Jeloustoun, odsustvo vukova je uticalo na cio ekosistem i pejzaž, a njihovo obnavljanje moglo bi da ima nevjerovatan efekat balansiranja.

Farmeri i rendžeri ne bi trebalo da brinu jer država Kalifornija već ima uspostavljen sistem za nadoknadu štete vlasnicima stoke koju su ubili vukovi, objasnio je LA tajms.

(RTS)