28-01-2015

Poslije 21 čas zaboravite na mejl, telefon i posao

Studija sprovedena na Državnom univerzitetu Mičigen pokazala je da pozivi, mejlovi i poruke povezane s poslom prije odlaska na spavanje ne dozvoljavaju ljudima da naprave distancu od radnog dana, kao neke opuštajuće aktivnosti poput pričanja sa prijateljem.

Poslije 21 čas zaboravite na mejl, telefon i posao | Radio Televizija Budva

Vođa studije Rasel Džonson kaže da se njegov tim odlučio za 21 sat jer su studije pokazale da ljudi najčešće idu na spavanje između 21 i 1 sat iza ponoći, piše portal Pliva.

U poređenju sa ljudima koji se bave drugim podsticajnim aktivnostima - gledanjem TV-a prije spavanja i oni koji koriste telefon najgore spavaju.

"Smartfoni najviše remete san jer su prenosni, tako da su ljudima uvijek u blizini, ispod jastuka ili na noćnom ormariću. Za razliku od laptopa, pametni telefoni svijetle i ispuštaju zvukove, tako da su primamljiviji i više odvlače pažnju", kaže Džonson.

Još jedan razlog da prije spavanja ne treba provjeravati mejlove i poruke na mobilnom telefonu jeste plavo svjetlo koje emituje najstimulativniju boju koja sprječava proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše spavanje.

Takođe je dokazano da dobar san, između ostalog, remete pušenje i konzumiranje crvenog mesa nekoliko sati prije odlaska na počinak.