21-04-2020

Poslodavci raskidaju ugovore na određeno, plate ne kasne

U vrijeme pandemije koronavirusa poslodavci nijesu produžili veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme, što je njihovo zakonsko pravo kaže inspektorka rada Angelina Međedović.

Poslodavci raskidaju ugovore na određeno, plate ne kasne | Radio Televizija Budva

Ilustracija: velappity.com

"Mnogo je ugovora na određeno vrijeme, samim tim mislim da veliki broj ugovora sada nije produžen. Inspekcija je tu nemoćna jer je to u skladu sa zakonom", saopštila je Međedović, za Jutarnji program TVCG.

Kaže i da poslodavci imaju rok do kraja aprila da isplate martovske zarade.

"Nemamo još pritužbi da je bilo neisplaćivanja martovskih zarada, ja se nadam da će svi poslodavi biti u prilici da isplate martovske zarade, jer se radilo do 15. marta", navela je Međedović.

Ona navodi i da je generalno još uvijek stabilno stanje u dijelu radnih prava, za one zaposlene koji imaju validne ugovore o radu.

U početku pandemije i posebnih mjera, došlo je, navodi Međedović, do konfuzije oko primjene određenih zakonskih normi, posebno u dijelu plaćenog i neplaćenog odstustva.

U tom dijelu je i bilo najviše zahtjeva i upita, navodi inspektorka rada.

"Pitanja su se odnosila na način prestanak radnog odnosa, suočavali smo se sa tim problemom i na terenu, kao i sa nefomalnim radom. Najviše je bilo prestanaka radnog odnosa ugovora na određeno vrijeme", ističe Međedović.

Bilo je, ističe ona i neregularnih aneksa ugovora o radu posebno u dijelu skraćivanja radnog vremene.

"Reagovali smo kod jednog velikog poslodavca i naložili da se aneksi ugovora stave van snage, jer nijesu bili u skladu sa zakonom", ističe Međedović.

Izvor: RTCG