04-12-2019

Posthumno priznanje za filantropiju Iskra dodijeljeno Tomu i Stani Luketić

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je godišnje nagrade i priznanja za filantropiju Iskra kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. Posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketić, osnivačima "Zaklade Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane", koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića.

Posthumno priznanje za filantropiju Iskra dodijeljeno Tomu i Stani Luketić | Radio Televizija Budva

Kako su saopštili, FAKT je dodijelio tri glavne nagrade i sedam specijalnih priznanja.

Iz FAKT-a su kazali da je nagradu za individualni doprinos dobio dobročinitelj i privrednik iz sela Bistrica kod Bijelog Polja, Hajriz Brčvak, koji svoj kapital stečen u Njemačkoj ulaže u Crnu Goru i nesebično pomaže one kojima je pomoć najpotrebnija.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala je kompaniji M:tel koja, kako su naveli, godinama unazad pruža podršku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima važnim za razvoj crnogorskog društva.

"U toku protekle godine pokrenuli su projekat Telemedicine, koji predstavlja najveću donaciju zdravstvu, i osim novčanih sredstava koja će do kraja implementacije projekta dostići iznos od 1,3 miliona eura, što je omogućilo povezivanje Kliničkog centra sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima", istakli su iz FAKT-a.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici pripala je kompaniji Savana Commercial Retail, vlasniku šoping centra "Mall of Montenegro" i "hotela Ramada", koja je ove godine izdvojila oko 370 hiljada EUR za društveno-odgovorno poslovanje.

Specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena su kompanijama "Sava osiguranje Podgorica" i "Amplitudo".

„Kompanija Sava osiguranje je sa svojim zaposlenima organizovala brojne humanitarne i volonterske akcije, dok je kompanija Amplitudo doo fokusirana na osnaživanje mladih, akademske zajednice, fakulteta i univerziteta“, rekli su iz FAKT-a

Oni su podsjetili da su ove godine dodijelili i pet specijalnih priznanja za građanski doprinos opštem dobru, od kojih jedno posthumno.

Raniji predsjednik Prijestonice i dugogodišni predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, Milovan Milo Janković, nagrađen je za višedecenijski humanitarni rad i posvećenost crnogorskom društvu i Cetinju.

Kako su kazali, Zef Dedvukaj iz Tuzi je pojedinac zahvaljujući čijoj istrajnosti je 11 socijalno ugroženih porodica sa područja Malesije dobilo krov nad glavom, dok su Savo Knežević i Jelena Krivčević, kao građanski aktivisti, nagrađeni za doprinos procesu socijalne inkluzije.

Navodi se da Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore - "NARDOS", radom i iskustvom doprinosi podršci u radu sa pružaocima servisa podrške socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

Iz FAKT-a su istakli da je Jelena Krivčević iz Berana podržala više od 250 porodičnih gazdinstava sa ruralnih područja, osmišljavajući i sprovodeći aktivnosti koje upotpunjavaju i diversifikuju porodične prihode istih.

Specijalno priznanje za građanski doprinos, posthumno je dodijeljeno Aleksandru Dedoviću, "perjanici civilnog sektora u Nikšiću i jednom od najglasnijih zagovarača razvoja NVO sektora".

Posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketić, osnivačima "Zaklade Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane", koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića.

"Ovi veliki budvanski dobrotvori, ostavili su zemljište od 40 hiljada kvadrata u centru grada - imovinu koja je do 1991. godine, bila uknjižena na zakladu Toma Luketića i njegove žene Stane za školovanje djece", istakli su iz FAKT-a.

Nagrade Iskra dodijeljene su jedanaesti put, sinoć na svečanosti u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.