11-12-2015

Potpisan desetogodišnji ugovor o realizaciji Sea dance festivala

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević, potpisali su danas u prostorijama opštine Budva, Ugovor o dugoročnoj saradnji na organizaciji zvanično najboljeg evropskog muzičkog festivala Sea Dance, na budvanskoj plaži Jaz do 2026. godine.

Potpisan desetogodišnji ugovor o realizaciji Sea dance festivala | Radio Televizija Budva

Nagrada Najboljeg evropskog festivala u kategoriji do 40.000 posjetilaca, osvojena nakon premijernog izdanja festivala, laskava titula najbolje evropske plaže koju je Jazu dodijelio čuveni svjetski turistički vodič Lonely Planet, kao i premijerni nastupi internacionalnih muzičkih zvijezda, etablirali su u svjetskoj javnosti Budvu i Crnu Goru kao modernu turističku destinaciju i domaćina najboljeg evropskog festivala.

- Postupajući u skladu sa skupštinskim Odlukama o destogodišnjoj organizaciji Sea Dance festivala, te potpisivanjem ovog Ugovora smatram da smo napravili dobar posao i potvrdili održavanje festivala koji postaje brend našeg grada, nešto po čemu je Budva prepoznatljiva i od čega će iz godine u godinu imati sve veće benefite. Ovogodišnja organizacija nam služi svima na čast i očekujem da narednih godina Sea Dance bilježi još veću posjećenost. Kako je to predviđeno ovim Ugovorom, svake godine će se potpisivati i Anex ugovora za narednu godinu, stoga ćemo ubrzo pristupiti izradi jednog Anexa oko definisanja međusobnih odnosa u 2016. godini kojim će se precizirati upošljavanje domicijalnog stanovništva, raspisivanje tendera za privremene objekte i druge aktivnosti, kako bi sve bilo u potpunosti transparentno. Kroz Sea Dance festival, još jednom se potvrđuju trajni bratski odnosi koje Budva njeguje sa Novim Sadom, a ovo je primjer i uspješne regionalne saradnje između Crne Gore i Srbije, i ja želim da tom uzlaznom putanjom nastavimo da sarađujemo preko Sea Dance festivala - istakao je Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović.

Od samog početka projekat Sea Dance-a je osim nemjerljive marketinške vrijednosti brendiranja destinacije, festival je lokalnoj ekonomiji u prethodne dvije godine doprinio sa preko 20 miliona eura, a procjena Vlade Crne Gore je da će u narednom desetogodišnjem periodu festival donijeti turističkoj privredi Crne Gore najmanje 100 miliona eura. Već u drugoj godini održavanja Sea Dance je zabilježio 70% veći porast inostranih posjetilaca i to uglavnom iz zemalja Zapadne Evrope, koja predstavlja jedno od prioritetnih ciljanih tržišta za crnogorski turizam.

"Današnjim potpisivanjem Ugovora osiguran je dalji rast i razvoj Sea Dance-a u Budvi, koji se već u svjetskim okvirima pozicionirao kao jedan od najvažnijih muzičkih festivala na svetu na morskoj obali. U narednih deset godina kreiraće se plodno tle za obogaćivanje ponude za turiste iz cijelog svijeta, koji će biti u prilici da upoznaju prirodne ljepote Crne Gore. Festival će uticati i na razvoj domaćeg sektora kreativnih industrija i zapošljavanje mladih, što predstavlja jedan od glavnih ciljeva svih država regiona Zapadnog Balkana – izjavio je danas direktor Exit-a, Dušan Kovačević.

Ugovorom je definisano da će ulaganje Sea Dance festivala u narednih deset godina iznositi najmanje deset miliona u program i produkciju, dok će Opština Budva da uloži u razvoj festivala 300.000 eura godišnje. Turistička organizacija Budve i Nacionalna turistička organizacija doprinjeće sa po 100.000 eura svake godine, što prema procjenama predstavlja deseti dio ukupne vrijednosti međunarodne promocije Sea Dance festivala, posebno u zemljama Zapadne Evrope odakle se i belježi najveći rast ovogodišnjih festivalskih posjetilaca.

U jedinstvenom ljetnjem ambijentu, Sea Dance je tokom prethodne dvije godine ugostio oko 200 hiljada posjetilaca iz preko 40 zemalja širom svijeta, koji su uživali u nastupima najboljih svjetskih muzičkih zvijezda, čije će nastupe dugo pamtiti i rado prepričavati: The Prodigy, Jamiroqaui, Rudimental, Roisin Murphy, Dubioza Kolektiv, Wilkinson, Example, Underworld, Sigma DJ set, James Zabiela i mnogi, mnogi drugi! Brojni među njima redom su svjedočili, ne samo da su prisustvovali najboljem koncertu ili festivalu, već najboljim trenucima u životu!

Nakon ponovnog ulaska Sea Dance festivala u finale izbora za Najbolji evropski festival 2015. godine na Evropskim festivalskim nagradama, pripreme za predstojeće treće izdanje festivala su u toku, a prva imena izvođača koji će nastupiti na Jazu od 14. do 16. jula, publika može da očekuje uskoro", navodi se u saopštenju.