09-08-2016

Potpredsjednica Vlade Crne Gore posjetila Budvu i Petrovac

Potpredsjednica Vlade Crne Gore, Azra Jasavić, juče je sa saradnicima boravila u radnoj posjeti Budvi i Petrovcu i, između ostalog, tom prilikom, održala sastanak sa predsjednikom Opštine Budva, doc. dr Srđom Popovićem, i potpredsjednicom Opštine, Suzanom Pribilović, u Kabinetu predsjednika. Glavne teme o kojima se diskutovalo odnosile su se na probleme upisa prava svojine i raspolaganje imovinom oduzetom sudskim postupcima, pribavljene kriminalom, kao i na aktuelne razvojno-investicione projekte u Budvi.

Potpredsjednica Vlade Crne Gore posjetila Budvu i Petrovac | Radio Televizija Budva

Potpredsjednica Vlade izrazila je posebno interesovanje da se podrobnije upozna sa aktuelnim stanjem u Budvi, a naročito sa detaljima u vezi nedavno izrečenih presuda kojima su određena lica i pravni subjekti proglašeni krivim da su nanijeli materijalu štetu Opštini Budva, kao i o tome šta je do sada Budva ostvarila zahvaljujući potpisanim sporazumima o priznanju krivice. Naglasila je da Vlada Crne Gore neće dozvoliti opstrukcije kad je riječ o vraćanju imovine pribavljene kriminalnim radnjama i izrazila namjeru da, u skladu sa svojim ingerencijama, pomogne u ubrzavanju navedenih administrativnih procedura.

Predsjednik Opštine Budva izrazio je zahvalnost na posjeti i na ukazanom interesovanju za teme koje su u ovom periodu od posebne važnosti za Budvu, te upoznao prisutne sa aktuelnostima u vezi navedenih sudskih postupaka, posebno se osvrnuvši na probleme i otežavajuće okolnosti administrativne prirode sa kojima se budvanska Opština susreće prilikom izvršenja presuda i povraćaja novčanih sredstava i nepokretnosti.

Popović je dodao da je budžet Opštine Budva za 2016. godinu prevashodno sanacioni, a ujedno i razvojni, i da u tom kontekstu treba posmatrati cjelokupne opštinske aktivnosti. Govorio je i o nekoliko ključnih razvojno-investicionih projekata koji se trenutno realizuju u Budvi, te ukazao na neke od budućih, među kojima je posebno istakao proširenje budvanske marine, izgradnja zaobilaznice oko Budve i uređenje šetališta od Starog grada do Zavale, i dalje do Svetog Stefana.

Potpredsjednica Vlade i predsjednik Opštine, sa saradnicima, posjetili su franjevački samostan časnih sestara u Petrovcu, Sv. Vid, i obišli dom za stara lica koji funkcioniše u okviru ovog samostana. Tom prilikom razgovarali su sa časnim sestrama o počecima i istorijatu rada u Crnoj Gori i Petrovcu na Moru, iskustvima i izazovima sa kojima su se tokom rada časne sestre susretale, kao i problemima na koje trenutno nailaze i mogućnostima da se isti prevaziđu.



Sestra Drita, upraviteljica samostana, kazala je da se 2016. godine navršava 70 godina boravka i rada časnih sestara u našoj zemlji, i pola vijeka od kada su u Petrovac došle franjevke i svoj rad posvetile brizi i njegovanju, kako starih i nemoćnih mještana, tako i stanovnika ostalih djelova Crne Gore. Najavila je i da će se svečanom proslavom u septembru u Petrovcu na prikladan način obilježiti ovi značajni jubileji. Prisutne je, takođe, upoznala sa projektom izgradnje novog objekta za smještaj i njegu starih lica, s obzirom na to da postojeći kapaciteti ne ispunjavaju aktuelne zahtjeve i potrebe sa kojima se susreću.

Potpredsjednica Jasavić i predsjednik Popović izrazili su zahvalnost i čestitali časnim sestrama na humanom i predanom pozivu kojim doprinose poboljšanju uslova za život građana opštine Budva i Crne Gore, te izrazili spremnost da pruže pomoć i podršku za realizaciju planiranih aktivnosti.

Posjeta potpredsjednice Vlade završena je obilaskom Dukey Gardensa, sastankom i radnim ručkom, kom su prisustvovali izvršni direktor Stratex Developmenta, Darren Evans, direktorica korporativnih poslova u Stratex grupi, Milena Spahić, kao i menadžer Dukley Marine, Selcuk Balci, iz D-Marin (Doğuş grupa).



Glavna tema sastanka bila je budvanska marina, koju je nedavno zakupila Stratex grupa, a nad kojom menadžment vrši D-Marin (Doğuş grupa). Ovim povodom, predsjednik Opštine Budva izrazio je uvjerenje da će projekat koji je u planu da se realizuje u budvanskoj marini imati pozitivan uticaj za turističku promociju i priliv novca u naš grad. Naglasio je, međutim, da je za Budvu, od podjednake važnosti kao i novouređena marina, svakako i očuvanje okolnih prirodnih resursa i kulturno-istorijskih vrijednosti ambijenta sa kojim će ona biti u kontaktu, posebno starog gradskog jezgra, kao i održavanje pozitivnih odnosa sa lokalnim stanovništvom, u prvom redu, sa Starograđanima, koji su vjekovima unazad bili njeni glavni korisnici i održavali je. Dodao je, takođe, i da se nada da će Opština Budva, za razliku od dosadašnjeg perioda, ubuduće detaljnije biti informisana i upućena u planirane korake oko proširenja gradske marine, sa ciljem da se ovaj projekat realizuje na opšte zadovoljstvo svih strana, kako investitora i zakupca, tako i mještana, lokalne samouprave i države.

Potpredsjednica Vlade kazala je da je Budvi svakako potrebna nova moderna marina, kako bi grad prepoznao jahting turizam kao svoj prioritet, čime bi naš postao još značajniji turistički centar. Dodala je i da su Stratex i Doğuş grupe prepoznate kao investitori sa zdravim kapitalom koji mogu kroz transparentan rad Vlade napraviti dobre projekte uz poštovanje ekoloških standarda i interesa građana Budve i Crne Gore. Naglasila je i da bez dobre saradnje Vlade i lokalnog stanovništva sa investitorima put nijedne investicije nije siguran, te u tom smislu pozvala građane da se uključe u ovaj proces.