17-01-2024

Potpredsjednik Koprivica sastao se sa glavnim pregovaračem Crne Gore sa EU Predragom Zenovićem

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, mr Momo Koprivica sastao se sa glavnim pregovaračem Crne Gore sa EU doc. dr Predragom Zenovićem.


Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade za politički sistem

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika Vlade, Koprivica je čestitao glavnom pregovaraču stupanje na funkciju i izrazio zadovoljstvo zbog buduće saradnje.

"Sagovornici su tokom sastanka razmijenili stavove o ključnim izazovima kada je riječ o ubrzanju pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom. S tim u vezi, osvrnuli su se na nedavno usvojenu novu Odluku o obrazovanju Savjeta za vladavinu prava i izrazili očekivanja da će Savjet predano i posvećeno raditi na ispunjavanju obaveza predviđenih pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Potpredsjednik Koprivica je i ukazao na činjenicu da prethodni Savjet nije zasijedao čak 15 mjeseci, što je nedopustivo, imajući u vidu njegovu ulogu u procesu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Koprivica konstatovao je da je potrebno razmotriti mogućnost uvođenja veće kontrole kada je riječ o usvajanju zakona koji se usklađuju s pravnom tekovinom EU.

"Imajući to u vidu, istakao je da je neophodno da zakoni koji prethodno dobiju pozitivno mišljenje Evropske komisije kao takvi budu i usvojeni u Skupštini, te da bi za svaku eventualnu izmjenu tih zakona trebalo informisati i konsultovati EK", dodaje se u saopštenju.

Nadalje, potpredsjednik Koprivica je podvukao važnost ispunjenja GRECO preporuka, kao i izrade Strategije za borbu protiv korupcije, kako za reformu sistema, tako i za ubrzanje evropskih integracija naše države.

"Glavni pregovarač stavio je poseban akcenat na uključivanje svih političkih aktera kako bi pristupni pregovori, zajedničkim djelovanjem, bili privedeni kraju, a na sastanku je apostrofiran i značaj realizacije preporuka OEBS/ODHR u vezi sa reformom izbornog ambijenta. Zenović je podvukao da se sada svi napori moraju usmjeriti u dijelu ispunjenja obaveza u oblasti vladavine prava i podvukao neophodnost saradnje političkih oponenata kada su u pitanju evropske integracije", zaključuje se u saopštenju.