12-05-2014

Potpredsjednik opštine Budva obrazložio zašto je povukao saglasnost sa kupoprodajnog ugovora za zaleđe Kraljičine plaže

Potpredsjednik Opštine Budva, Ljubomir Filipović, kazao je na konferenciji za novinare, da zbog tri razloga nije potpisao ugovor o kupoprodaji zemljišta u zaleđu Kraljičine plaže, a to su da država u ovom slučaju prodaje neurbanizovano zemljište, mala kupoprodajna cijena zemlje i anticipirana odluka parlamenta.

Potpredsjednik opštine Budva obrazložio zašto je povukao saglasnost sa kupoprodajnog ugovora za zaleđe Kraljičine plaže | Radio Televizija Budva

"Prvi problem je što država prodaje svoje neurbanizovano zemljište za koje se obavezuje da će ga u određenom periodu nakon prodaje urbanizovati u skladu sa željama kupca. Sama po sebi ova činjenica je veoma diksutabilna, jer država posjeduje sav potencijal da izmjenom planskih dokumenata uveća svoju dobit. Drugo, kupoprodajna cijena je određena na 50 eura po kvadratnom metru, a ta zemlja je zvaničnom odlukom opštine Budva procijenjena je na 95 eura, što znači da je mi prodajemo po bezmalo upola manjoj cijeni", kazao je Filipović dodajući da je treća krupna stavka što se ovim ugovorom prejudicira odluka parlamenta. Ovaj dokumenat, kako je istakao, svojevrsno je sredstvo pritiska na ljude koji sjede u Skupštini Crne Gore i koji će sjutra pod prijetnjom aktiviranja penala morati da odlučuju o dugoročnom zakupu zemljišta koje se nalazi u zoni morskog dobra.

Postoje, po njegovim riječima, i druge sitnije brojne zamjerke na tekst ugovora koje je pomenuo kolegama u tenderskoj komisiji u razgovoru protekle nedjelje, a na koje je tenderska komisija dala mišljenje i javno ga iznijela u medijima, iako im se on nije javno obratio.

"I bez obzira na njihov odgovor, mene lično te tri navedene krupne stavke, prodaja neurbanizovanog zemljišta, kupoprodajna cijena koja je manja od zvanično procijenjene, i anticipiranje odluke parlamenta, utvrđuju u čvrstom stavu da nikad neću dati saglasnot niti bih ikad stavio potpis na ovaj ugovor", istakao je Filipović.

Filipović je govorio i o prijetnjama i pritiscima kojima su on i čanovi njegove porodice izloženi posljednjih deset dana, što, kako je naglasio, niko razuman ne može da ne dovede u uzročno-posljedičnu vezu sa stavovima koje je javno iznio u posljednje vrijeme.

"Dopis o prijetnjama sam uputio na sve relevantne adrese u Crnoj Gori i nemam sumnje da će institucije učiniti sve da se meni i mojoj porodici obezbijede normalni uslovi za život i rad. Navodi o mitu koji su objavljeni, u najmaju ruku su komični, ali pošto se radi o javnom funkcioneru i optužbi za mito, ukoliko postoji osnovana sumnja i tužilaštvo odluči da pokrene postupak, ja sam tu da odgovorim na svako pitanje. Mogu samo da tvrdim da će vam svako ko me poznaje privatno i poslovno reći da ja nisam čovjek iz tog filma", dodao je Filipović.