18-11-2020

Potrebna kreditna linija za obaranje kamata

Obezbjeđivanje povoljnije kreditne linije za mikrokreditne finansijske institucije (MFI) smanjilo bi kamatne stope na kredite koje one nude klijentima, smatraju njihovi predstavnici.

Potrebna kreditna linija za obaranje kamata | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Kamatne stope na kredite koje MFI nude klijentima, a uglavnom se radi o onima koji ne mogu dobiti zajmove kod banaka jer nijesu bonitetni, u prosjeku su veće i do četiri puta, piše Pobjeda.

Posljednji podaci Centralne banke (CBCG) pokazuju da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite kod MFI iznosila 23,18 odsto, a kod banaka 5,87 odsto. Ukupni krediti koje su MFI odobrile klijentima, prema posljednjim podacima s kraja avgusta, bili su blizu 70 miliona EUR.

List piše da je krajem oktobra crnogorska delegacija održala sastanak sa direktoricom IFC za Evropu i Centralnu Aziju, Wiebke Schloemer, na kojem je guverner Radoje Žugić otvorio pitanje obezbjeđivanja izvora finansiranja za mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori.

On je tada ocijenio da bi to doprinijelo snižavanju kamatnih stopa koje nude MFI, a koje trenutno predstavljaju veliko opterećenje za njihove klijente.

Izvršna direktorica Alter modusa, Ana Kentera, kazala je da u toj MFI pozdravljaju inicijativu CBCG da se obezbijede dodatni izvori finansiranja za mikrofinansijske institucije.

“Za očekivati je da bi svako smanjivanje kamatnih stopa kreditora MFI, uključujući i IFC, dovelo i do smanjivanja kamatnih stopa koje se nude klijentima. Samim tim, logično, smanjilo bi se i opterećenje klijenata”, rekla je Kentera.

Pored te MFI u Crnoj Gori posluju još i Monte kredit, Ozmont, Montenegro investments kredit, Klikloan, Kredit plus, Moj kredit, svi iz Podgorice i Kapital invest iz Berana. Njima se u julu pridružila i još jedna - Labor iz Podgorice.

Na sajtu CBCG još nema finansijskih izvještaja tih MFI za devet mjeseci, ali su po polugodišnjim, od njih osam, pet u gubitku.

Najbolji rezultat ima Alter modus, koji je za pola godine u plusu 1,53 miliona EUR, a dao je 47 miliona kredita. Na drugom mjestu je Montenegro investments kredit koji je u plusu 197 hiljada EUR, a odobrio je 7,5 miliona EUR kredita. Monte kredit je sa 26 hiljada EUR profita na trećem mjestu, a u kreditima ima 7,9 miliona EUR.