25-05-2022

Potrošen atraktivan prostor na budvanskoj rivijeri uticao na slabiju naplatu komunalija

Opština Budva je od početka godine naplatila 700 hiljada eura za komunalije, što je u procentima oko 13 odsto od planiranog, kazao je za TV Budva načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović.


Foto: Arhiva

Za razliku od prethodnih godina, naplata komunalija ne odvija se predviđenom dinamikom. Od početka 2022. godine od fizičkih lica naplaćeno je 10 i od pravnih 13 odsto od predviđenog iznosa, za šta je, kako navodi načelnik Službe za naplatu komunalija, Ninoslav Kaluđerović, jedan od razloga stavljanje van snage više DUP-ova na teritoriji Opštine Budva.

"S obzirom da su planovi DUP Budva centar, DUP Bečići i DUP Petrovac stavljeni van snage, možemo da kažemo da naplata ne ide onom dinamikom kao što je bilo prethodnih godina, jer je svake godine, negdje na bazi rezultata koje je ostvarila Služba, rađen i rebalans budžeta na više što se tiče opštine Budva. Ove godine smo ukupno do sada naplatili oko 700 hiljada eura, a do kraja godine smo predvidjeli oko 5,8 miliona. Cifre za pravna lica su oko 350 hiljada i za fizička lica isto tako. Što se tiče pravnih lica to je negdje oko deset odsto, što se tiče fizičkih lica to je oko 13 odsto", istakao je Kaluđerović u emisiji Polis.


Foto: Printscreen

Jedan od razloga je i nezainteresovanost investitora za gradnju, što govori u prilog činjenici da je atraktivan prostor u budvanskoj rivijeri potrošen

"Nema baš mnogo zainteresovanih investitora koji u ovom momentu žele da zaključe ugovore, s obzirom da nijesu atraktivne lokacije i zbog toga je naplata ovakva kakva jeste", istakao je on.

Kaluđerović je najavio da će u narednom periodu fokus biti na naplati potraživanja iz prethodnog perioda

"Pokušaćemo da do kraja godine dođemo do predviđenih 5,8 miliona, jer u prethodne četiri godine naplata je bila mnogo veća od onog što je planirano, ne računajući 2020. godinu, a podrazumijevala je u svakoj godini preko deset miliona eura. Za sada čekamo da nadležno Ministarstvo, sa komisijom koja je formirana za DUP-ove, odradi posao zbog kojih su oni stavljeni sa strane. A na ovo smo i ukazivali, da će se pretrpjeti šteta vezano za naplatu komunalija u dijelu prihoda, ali se nadam da ćemo na nekim drugim pozicijama uspjeti da naplatimo ono što nismo naplatili kao Služba u vremenskom periodu i na način kako je predviđeno samim budžetom", kazao je on.

Uz naplatu potraživanja, kako navodi Kaluđerović, uz razne načine optimista je da će na kraju godine biti postignut optimalan rezultat.

D.Č.