23-10-2020

Povećan obim posla u budvanskoj Covid ambulanti, testiranja svakog jutra

U Covid amnulanti u Budvi posljednjih mjesec dana povećan je obim posla što pokazuju i brojke.

Povećan obim posla u budvanskoj Covid ambulanti, testiranja svakog jutra | Radio Televizija Budva

Covid ambulanta u Budvi je počela sa radom još od prvih slučajeva infekcije u Crnoj Gori 23. ferbruara, jedini prekid rada bio je u periodu kada je Crna Goira proglašena za korona free državu, a ponovo je počela sa radom 22. jula i i od tada radi sve vrijeme.

"Ambulanta radi svakodnevno, od 7h do 20h, a zbog obima posla radno vrijeme često bude produženo. Veliki broj građana se javlja na preglede, a posljednjih dana je to i povećano, tako da dnevno imamo po 50 ili 60 pregleda. Tetsiranja se vrše svakodnedvno u 8.30h ispred ambulante", kazala je za Polis, dr Marija Mališić Korać, PR JZU Dom zdravlja Budva.

Nakon pregleda ljekara koji rade uz Covid ambuklanti, na osnovu simptoma i indikacija određuje se da li se pacijent testira.

"Svim građanima koji se javljaju sa simptomima se preporučuje da se do rezultata testa ne kreću i da smanje kontakte i kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze", kazala je.

U posljednjih mjesec dana je povećan obim posla što pokazju i brojke.

"U Budvi trenutno ima 171 inficirani pacijent i nalaze se na kućnom liječenju. Iz Covid ambulante se svakodnevno prati i kontroliše njihovo stanje, laboratorija, rendgen pluća", kazala je Mališić Korać.

Covid ambulanta radi odvojeno od Doma zdravlja.

"Tu rade ljekari koji ne rade u DZ. To je po preporukama NKT i IJZ, apsolutno nema miješanja ljekara koji rade u Covid ambulanti i ljekara koji rade u DZ. 069 303 367 je broj na koji nas građani mogu kontaktirati, ali zamolila bih za strpljenje jer je poziva puno", istakla je.

Mališić Korać apeluje na građane da ne dolaze u Dom zdravlja bez prijeke potrebe.

"Ukoliko imaju neke simptome, neka pozovu broj 427-200 taj broj je u funkciji od 7h do 15h i građani putem njega mogu dobiti pravu informaciju o svemu što ih zanima", kazala je.

Na ulazu u Dom zdravlja nalazi se info pult gdje se vrši trijaža svih pacijenata, mjeri se tempratura, kontroliše se da li se nose maske i reguliše se broj pacijenata koji istovremeno mogu da borave u Domu zdravlja.

D.P