14-05-2020

Prava Budva: Najoštrije osuđujemo hapšenje vladike Joanikija

Iz IO Prave Budva najoštrije su osudili hapšenje vladike Joanikija, sveštenstva i vjerujućeg naroda. Oni su u današnjem saopštenju apelovali na crnogorsku vlast da prema građanima ne koristi dvostruke aršine.



"Neka Milo Đukanović i njegovi poslušnici iz policije prvo pohapse sve kriminalce, narko trafikante, korumpirane političare kao i OKG bjegunce pa neka onda krenu da zavode red među predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske", istakli su iz IO Prave Budva.

Kako su podvukli, crnogorska vlast želi dodatno da provocira vjerni narod, i u tom cilju se, prema njihovom mišljenju, ne libi i da uhapsi najpoštovanije ličnosti savremene Crne Gore.

"Hapšenje Vladike i sveštenika, te njihovo zadržavanje u pritvoru 72 sata je sramno i nedopustivo, jasno se vidi da diktatorski režim ovakvim podlim, pokvarenim i drskim akcijama uz primjenu represije i sile želi da kod vjerujućeg naroda izazove neku negativnu reakciju naroda i na taj način Srpsku pravoslavnu crkvu targetira kao neprijateljski element. Ili se možda diktatorski režim toliko osilio pa u Crnoj Gori hoće da pravi NATO crkvu, da umjesto Pravoslavnih Svetaca "slavimo" NATO dželate. Ali ovoga puta njihov izdajnički naum narod je prezreo što se i vidjelo na masovnim litijama koje iz dana u dan postaju sve veće", kaže se u saopštenju.

Iz IO Prave Budva navode da srpski narod u vrtlozima ratova, progonima i stradanjima, vjekovima opstojava na dvijema vrijednostima: Kosovskom Zavjetu i Svetosavlju.

"Svetosavlje kao najdragocenija duhovna zadužbina Svetoga Save svome narodu uvek će predstavljati branik nasilnim pokušajima degradacije našeg vjerskog i nacionalnog bića i njegovom potčinjavanju duhovno praznim vrednostima na pukom materijalizmu utemeljenih opredeljenja."

Poručili su da ovim putem pozivaju sve patriotske snage u Budvi da preduzmu konkretnu akciju.

"Jer je crvena linija pređena time što najdostojnije ljude koji su sav svoj život posvetili službi Bogu bolesna vlast želi da vidi u društvu narko dilera i ubica. Braneći Ostrog čuvamo Dečane, štiteći Cetinjski Manastir čuvamo Pećku Patrijaršiju", zaključuje se u saopštenju.