11-03-2024

Predavanje filmskog reditelja i producenta Alehandra Suđića „Od Budve do Meksika: Migracije i kinematografija” na Citadeli

Poznati filmski reditelj i producent Alehandro Suđić (orig. Alejandro Sugich), porijeklom iz Paštrovića koji danas živi i radi u Sonori u Meksiku, boraviće u Crnoj Gori na poziv Centra za kulturnu diplomatiju i Centra za američke studije.


Foto: Portal RTV Budva/Arhiva

Centar za kulturnu diplomatiju, u saradnji sa nezavisnom kulturnom scenom Budve, organizuje predavanje gospodina Suđića na temu „Od Budve do Meksika: Migracije i kinematografija” u srijedu, 13.3. sa početkom u 18.00 časova na budvanskoj Citadeli.

Uvodnu riječ daće mr Ivan Ivanović, izvršni direktor Centra za kulturnu diplomatiju.

Posjeta gospodina Suđića je rezultat istraživanja organizacija koje se bave temom migracija i kulturnog identiteta, sa ciljem da se javnost upozna sa uspješnim ljudima čiji su preci emigrirali u zemlje Latinske Amerike i koji su dali svoj pečat razvoju država u koje su došli.

Gospodin Suđić će u narednim danima imati niz susreta sa predstavnicima Filmskog centra i Kinoteke, a u utorak će imati susret i sa premijerom Spajićem.

Alehandro Suđić rođen je 7. septembra 1977. u Siudad de Obregon u Meksiku, potomak je crnogorskih iseljenika, i poznati je filmski reditelj, producent i pisac. Osnivač je producentske kuće Sula films. Režirao je filmove The Strange Case of Claustrophobic Ghost (2022), Los Hermanos Slavador, Almost Thirty (2023), dok je kao producent radio na desetak filmskih i serijskih projekata. Živi i radi u Meksiku.