24-08-2022

Predsjednici opština iz redova DF-a apelovali: Recept politčkog dogovora na lokalnim nivoima preslikati i na državni

Predsjednici opština Budva, Nikšić, Berane i Mojkovac, Milo Božović, Marko Kovačević, Vuko Todorović i Vesko Delić na današnjoj press konferenciji, koja je održana u Velikoj sali Opštine Budva, oglasili su se povodom političkih previranja na državnom nivou.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Oni su, pored ostalog, poručili da je iz krize moguće izaći isključivo dogovorom političkih subjekata koji su bili parlamentarna većina nakon 30. avgusta 2020. godine i smatraju da je recept međusobnog uvažavanja koji postoji na lokalnim, potrebno preslikati i na republički nivo.

Čelnici lokalnih samouprava iz redova Demokratskog fronta prije konferencije za medije pripremili su zajedničko saopštenje za javnost, koje je pročitao predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

U saopštenju se navodi da su četiri opštine pokazatelji da se dogovorima i poštovanjem političkih pravila mogu i moraju uspostavljati vlasti koje će biti efikasne i koje će za svoje djelovanje odgovarati samo građanima.

“Dešava se danas čudna situacija da se u Crnoj Gori sve više minimizira uloga naroda, da se prenebregava njegova izborna volja. Odmah se mora izaći iz te nezdrave atmosfere, kojom se krše osnovni, temeljni demokratski postulati, a vlasti žele formirati voljom nekih centara moći. To je i antievropski i antidemokratski. Iz svih ovih problema, raspirivanja krize, iz ovoga ponižavanja naroda, moguće je izaći isključivo dogovorom i političkom akcijom onih koji su bili parlamentarna većina nakon 30. avgusta”, stoji u saopštenju.

Predsjednici opština smatraju da je vrijeme da se spuste tenzije i da se smire strasti među pojedinim političkim subjektima koji su pobijedili na tim izborima.

“To je datum koji jeste istorijski, na koji smo čekali decenijama, ali moramo pokazati da smo ga dostojni i da iznad svega cijenimo ono što se toga dana dogodilo. To ćemo pokazati tako što ćemo zajednički, razgovorima, pregovorima, kompromisima, rešavati probleme i međusobne odnose.“


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Ocijenili su da stalna prepucavanja idu na ruku samo DPS-u, odnosno, kako su naglasili, bivšem režimu koji još uvijek nije potučen do kraja.

“I upravo je DPS naš zajednički politički protivnik i protivnik Crne Gore i njenih građana, protivnik Nikšića, Budve, Berana, Mojkovca...Sjetimo se propadanja naših opština pod tom političko-kriminalnom hobotnicom, koju smo, međutim, pobijedili i krenuli u razvoj i oporavak. Sjetimo se kakva su uporišta DPS -a bili Nikšić, Budva ili Mojkovac, pa smo ih pobijedili. I to nije samo uspjeh DF, nego i svih drugih koji sa nama čine lokalnu vlast”, smatraju predsjednici opština.

Prema njihovim riječima, kad se prevaziđu sujete onda je moguće i trezveno razgovarati.

“I pored brojnih poteškoća koje se javljaju i u našim lokalnim samoupravama, mi smo pokazali spremnost da razgovaramo o svim pitanjima koja nas dijele ili nam prave probleme u funkcionisanju. I taj recept dogovora, međusobnog uvažavanja i poštovanja, koji ipak postoji na ovim lokalnim nivoima treba preslikati na državu. Nemamo pravo da prospemo rezultate 30. avgusta, jer nam je narod dao povjerenje da se dogovorimo i vodimo Crnu Goru, poštujući rezultate i snagu svakog od pobjednika. To je pošteno i to su demokratske i evropske vrijednosti. Neka odavde ode poruka zajedništva i pružene ruke, da krenemo u dogovor i odmah prestanemo sa svađama koje ne vode nikuda osim što idu na ruku DPS.”, poruka je zajedničkog saopštenja.

Apel da se okupi većina od 30. avgusta

Uslijedilo je obraćanje predsjednika Opštine Berane Vuka Todorovića koji je kazao da je cilj da se svima koji se bave politikom pošalje poruka da smire strasti.

“Da sjednu da razgovaraju i da ne prokockamo ono što je ostvareno 30. avgusta 2020. godine. Da se nađe najbolje rješenje, ispoštuje narodna volja i formira vlada koja će održavati tu volju”, poručio je Todorović.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić smatra da se na primjeru četiri opštine pokazalo da, ako se ispoštuje do kraja ono što narod na izborima iskaže, vrlo lako se dolazi do jednačine koja donosi rezultat.

“Onaj koji pobijedi na izborima i dobije najveći broj glasova treba da ima predsjednika Opštine i da bude odgovoran za sprovođenje politika. Naravno, poslije njega po jačini svako zauzima funkcije koje su ostvarene po izbornom rezultatu”, kazao je Delić.


Foto: Opština Budva

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović saopštio je zajednički predlog političarima sa državnog nivoa da održe sastanak na godišnjicu izbora 30. avgusta i probaju da nađu rješenje za novonastalu situaciju u Crnoj Gori.

“Da prevaziđemo probleme koji su se pojavili i probamo da napravimo većinu koja se formirala poslije izbora prije dvije godine, a koja je donijela promjene. Pobjednička većina ponovo treba da se okupi i da zajednički predlog za novu vladu. Pobjedničke koalicije se znaju: “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”. To su tri koalicije koje treba da naprave dogovor, a mislim da ima prostora da im se priključe i predstavnici manjinskih partija”, rekao je Božović.

On je istakao da nemaju imperativ u pogledu toga ko treba da bude u novoj vladi, ali da smatraju da je Crnoj Gori potrebna politička vlada u okvirima pobjedničkih koalicija.

“Mi smo imali dva neuspjela pokušaja formiranja ekspertske i manjinske vlade i vidjeli smo kako su one prošle. Treba da se vratimo na početne pozicije. Naš je predlog da političari treba da budu u novoj vladi, s tim što mi i to ne možemo da tražimo, ali je to naš predlog i suština je da se sjedne i počne da se razgovara. U našim opštinama političke liste koje su dobile podršku građana su formirale vlast i manje više to sve funkcioniše. Mi, dakle, imamo jednu potpuno drugačiju situaciju na državnom nivou gdje smo pristali na eksperimente drugih centara moći i oni su propali. Tražimo da izborne liste koje su dobile povjerenje građana formiraju prvo skupštinsku većinu, a onda iz toga da proistekne formiranje vlade”, smatra predsjednik Opštine Budva.


M.S.