09-05-2020

Predsjednik SO Budva Krsto Radović čestitao Dan pobjede nad fašizmom

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović čestitao je građankama i građanima Budve 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom koji se obilježava u čast 75. godišnjice velike pobjede savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu,



"Nažalost, ovu važnu godišnjicu cio svijet dočekuje u tmurnom raspoloženju, koje je uzrokovano panedemijom smrtonosnog virusa. Još jednom smo svi zajedno, kao civilizacija, stavljeni na iskušenje, prinuđeni da se svi ponovo pogledamo u oči i zapitamo da li u dovoljnoj mjeri čuvamo i pazimo planetu, ali i jedni druge", ističe Radović u čestitki.

Kako navodi, antifašizam jednako kao i borba sa smrtonosnim virusom budi u nama ono najbolje, želju za životom, slobodom i potrebom za zajedništvom i solidarošću, bez koga je čovječanstvo osuđeno na poraz u bilo kojoj borbi i ratu.

"Moramo uporno i iznova podjsećati na sve vrijednosti antifašističke borbe koje je Budvu i ove prostore oslobodila fašističkog režima. Moramo to često raditi jer zlu ne treba puno da se ponovo probudi i pokuca na naša vrata. I u Crnoj Gori i u našem okruženju, ali i u Evropi poslijednih godina jačaju određeni desničarski i radikalni elementi, misleći da je ovaj narod zaboravio sva stradanja i pohare koje su se vršile u ime ideologija koje oni baštine", istakao je on.

Prema njegovim riječima, najskoriji primjer otpora tom ludilu jeste hrabar i državnički potez Predsjednika nama susjedne Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, koji je, dalje podvlači, odbio da bude dio jednog događaja kojim su dominirali ustaški simboli i koji za taj čin zaslužuje najiskreniju podršku i ohrabrenje.

"Taj čin mi uliva nadu da sve države na Balkanu većinski i dominantno predstavljaju i prezentuju upravo tekovine antifašizma i slobodarskog duha i da sve žrtve naših predaka ipak nisu bile uzaludne."

Predsjednik SO Budva se osvrnuo na to da je Budva kroz istoriju mnogo puta bila na iskušenjima, ali je zahvaljujući hrabrosti i solidarnosti upravo naših predaka uvijek ostajala svijetla tačka na ovim prostorima.

"Siguran sam da ćemo jednako tako pobjediti i ovo zlo koje se predhodnih mjeseci nadvilo nad nama i da ćemo slogom i zajedništvom nastaviti da dajemo časne primjere našoj djeci i unucima, baš kao što su naši preci davali nama", zaključio je Radović.