01-06-2022

Predstavljanje knjiga „Balkanski putnik“ autorke Elene Zelinske i izložba fotografija Ane Zelinski „Moja Crna Gora“

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u četvrtak, 2. juna u 20 časova u holu Akademije znanja, biće upriličeno veče „Balkanski putnik“, kada ćemo predstaviti knjige o Balkanu autorke Elene Zelinske.


Foto: JU Narodna Biblioteka Budva

U svojim knjigama – putovanja po Crnoj Gori i Srbiji, autorka piše o istoriji i tradiciji ovog kraja, o nacionalnoj kuhinji i odličnim prilikama za rekreaciju i zdravstveni oporavak nakon pandemije.

Knjige su joj prevedene na mnoge jezike, italijanski, grčki, a prije svega na srpski.

Nedavno objavljen u Rusiji, roman „Dekameron Balkana” je izmišljena pripovijest o emigraciji, o ljubavi, o ljepotama Crnoj Gore.
Biće riječi i o priručniku za učenike crnogorskog jezika „50 korisnih dijaloga“, koji će pomoći onima koji tek počinju život na Balkanu u brzom snalaženju u jeziku.
Rad Elene Zelinske predstaviće Vesna Smiljanić Rangelov, urednik najveće izdavačke kuće u Srbiji - Služni glasnik, koja je magistar nauke o književnosti i doktorand nauka o jeziku.

Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Ane Zelinske „Moja Crna Gora“. Program će voditi Stanka Stanojević.

Elena Zelinska je pisac, novinar, javna ličnost. Rođena u Sankt Peterburgu, od 2000. godine živi i radi u Moskvi. TV i radio voditelj. Vodila je najveću javnu novinarsku organizaciju u Rusiji. Od 2014. godine živi na Balkanu.

Autor je više od 10 knjiga: najpoznatiji je istorijski roman „Na rekama Vavilona“, po kome već 10 godina postoji radio nastup na nekoliko radio stanica u Moskvi.

Dokumentarna priča o opsadi Lenjingrada "Žuti sneg", zbirka pripovjedaka "Jabuka sa drveta" i putopisna knjiga "Moja zdrava Srbija" prevedene su na srpski jezik.

Od 2015. godine živi sa porodicom u Budvi. Ana Zelinska je fotograf, grafički dizajner, blogerka. Direktoica je umjetničkog kluba „Kuća sunca“. Živi u Budvi od 2015. godine.

Pobjednica je Međunarodnog foto konkursa „Balkanski most“. Prvu i vrlo neobičnu izložbu imala je 2016. godine u Kotoru pod nazivom „Žive pored nas“ - fotografije svijeta insekata Crne Gore. Drugu izložbu imala je u Budvi i posvećena je mačkama.

Ana je učesnik međunarodnih izložbi posvećenih prirodi Balkana.