15-08-2021

Predstavljen tematski zbornik Otkrivanje skrivenog: Crna Gora, kvir & (s)rodne teme

U sedmici za nama održana su prva četiri predstavljanja tematskog zbornika naučnih i stručnih radova "Otkrivanje skrivenog: Crna Gora, kvir & (s)rodne teme". Zbornik su nedavno objavili Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca i LGBT Forum Progres iz Podgorice, u okviru biblioteke Égalité, koju uređuje mr Milica Stanić Radonjić, glavna i odgovorna urednica izdanja, diplomirana socijalna radnica i komunikološkinja.


Foto: Društvo "Bauo"

Promocije zbornika održane su u Podgorici, Tivtu, Budvi i Pljevljima, u periodu od 10. do 13. avgusta. Predstavljanje budvanskoj publici održano je u četvrtak.

Kako su kazali iz Društva "Bauo", u pitanju je prva publikacije ove vrste koja se objavljuje u Crnoj Gori. Oni su napomenuli da sličnih izdanja ima u svijetu i regionu.

"Publikacija s naučnog aspekta tretira primarno kvir, a potom i (s)rodnu problematiku, i to iz domena istoriografije, etnografije, antropologije, pravnih nauka, politikologije, sociologije, psihoanalize, kulture, umjetnosti i niza drugih disciplina. Knjiga je obima preko 500 stranica, štampana kolorno, u tvrdom povezu, nije komercijalna, tj. dijeliće se svima zainteresovanima na promocijama", istakli su.

Urednici ovog izdanja su: mr Milica Stanić Radonjić, dr Predrag Zenović i mr Dušan Medin. Radove u knjizi potpisuje 18 autora i autorki iz zemlje i inostranstva: prof. dr Ljiljana Gavrilović, prof. dr Tatjana Jovović, doc. dr Jovan Kojičić, dr Ivan Tomović, dr Srđa Zlopaša, dr Branko Banović, mr Boris Ćalić, mr Ksenija Rakočević, mr Jasmina Čaušević, mr Saša Gavrić, mr Vuk Uskoković, mr Jelena Jelušić, Slavka Jovićevič, Nataša Nelević, Ana Ivanović, kao i troje urednika. Recenzenti zbornika su prof. dr Ildiko Erdei (Beograd), doc. dr Jovan Kojičić (Podgorica) i dr Ana Stolić (Beograd).


Foto: Društvo "Bauo"

"U zborniku radova nastojalo se ispitati prisustvo kvir tema i fenomena na istorijskoj, društvenoj, medijskoj, kulturnoj i umjetničkoj sceni Crne Gore nekad i danas. Objedinjeno je ukupno šesnaest radova koje potpisuje 18 autori/-ke raznih životnih dobi, različitih profesionalnih opredjeljenja, kao i članovi/-ice akademske i aktivističke zajednice Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih neki/-e trenutno na usavršavanjima i radnim angažmanima u Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj i Italiji. Pored iskusnijih i referentnih autora/-ki, kojima je istraživanje roda i kvira odavno već blisko, među potpisnicima/-cama radova ima i onih koji/-e su se tek ovom prilikom upustili u njihovo naučno razmatranje, vođeni prevashodno željom da iskorače iz dosadašnjih akademskih okvira, a znanja i stvaralačke mogućnosti koje posjeduju ugrade u ovu knjigu. Radovi, razumije se, nijesu holistički obuhvatili svu kompleksnost i diverzitet koji postoje i kojima tek predstoji adekvatna naučna i stručna obrada, pa bi se prije reklo da su samo u najkraćem naznačene i/ili djelimično istraženi neki od mnoštva tema i pitanja koji se dalje mogu detaljnije proučavati", pojasnili su iz društva "Bauo".

Riječ je o naučnoj knjizi koja je, zajedno sa srednjemetražnim dokumentarnim filmom, dio jednogodišnjeg projekta „LGBTIQ tematika u crnogorskom društvu, medijima i kulturi tokom 20. i početkom 21. vijeka“, koji realizuju Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ (nosilac projekta) u saradnji s LGBT Forum Progresom iz Podgorice (partner).

"Projekat je podržan od Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore (u međuvremenu transformisanog u Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore), putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/ programa nevladinih organizacija koji doprinose zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava LGBTI osoba u 2020. godini pod nazivom „Jednakost, tolerancija, nediskriminacija“. "

Na promocijama su govorili: pored urednika, Mirjana Vlahović Andrijašević (načelnica Direkcije za antidiskriminacione politike Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, Bojana Jokić (LGBT Forum Progres), Jelena Papović (akad. slikarka), Maja Milić (psihoterapeutkinja).