07-11-2021

Predstavnici CDPR učestvovali na Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2021”

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 31. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2021”, koji je održan od 04 do 07. novembra tekuće godine u Cavtatu u Hrvatskoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.


Foto: CDPR

Iz CDPR-a su podsjetili da je još od davnina iz Biblije poznata maksima "Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno".

"Tokom susreta u Hotelu Croatia u Cavtatu priređen je veliki broj programa, između ostalog i Okrugli sto o zadrugarstvu, zatim uvijek interesantna i atraktivna tradicionalna radionica o vinu prof. dr Bernarda Kozine, zatim kao i svake godine radionica „Wine Gastro Show”, kao i predstavljanje novih knjiga o vinovoj lozi i vinu izašlih od prošle Sabatine", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, za vrijeme Manifestacije u subotu 6. novembra za učesnike je organizovan interesantan studijski obilazak uz upoznavanje vinogradarsko - vinarskih i kulturno - istorijskih destinacija Dubrovačko - neretvanske županije (Lokrum, Dubrovnik, Konavle), kao i ručak u Mjesnom domu Gruda u Konavlima.

"Poslednje večeri susreta nakon svečanog uručivanja priznanja za kvalitet i izgled, kao i proglašenja šampiona Sabatine 2021., održan je Bal šampiona uz prezentaciju i degustaciju šampionskih vina Sabatine. Poslednjeg dana u nedjelju posjećena je Vinarija Crvik."

Prilikom boravka na susretu „Sabatina 2021” predstavnici CDPR-a predstavili su crnogorskoj javnosti dobro poznati edukativni materijal „Grožđe - hrana i lijek” i „Vino - hrana i lijek” i podijelili ga prisutnim sudionicima.

"U brošurama su objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi od istog, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova. Međunarodni susret „Sabatina 2021” je istovremeno bio prilika da CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove života i konstantnu fizičku aktivnost predstavi svoje djelovanje. Istovremeno naglašavamo da je prevencija na ovaj način uz pravilnu i zdravu ishranu, kao i stalnu fizičku aktivnost prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti", zaključuje se u saopštenju.