14-02-2024

Predstavnici NVO mogu da učestvuju u radu SO Budva

Ksenija Slavković, zamjenica sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Budva, u izjavi za naš portal, objašnjava „Institut slobodne stolice“ koja predstavnicima NVO omogućava učešće u radu Skupštine.

Predstavnici NVO mogu da učestvuju u radu SO Budva | Radio Televizija Budva

„Institut slobodne slolice postoji u Odluci o Nevladinim organizacijama, međutim njihovi predstvanici u Budvi još uvijek nisu koristili ovu mogućnost. To podrazumjeva da predstavnik NVO ima pravo da učestvuje na sjednici Skupštine Opštine Budva ukoliko se na dnevnom redu nalaze odluke koje se tiču rada nevladinih organizacija . Zahtjev za slobodnu stolicu podnosi se SO Budva i ona odlučuje da li se zahtjev prihvata i da li predstavnik NVO može prisustvovati sjednici SO Budva i učestvovati u radu“, objašnjava Slavklović.
Foto: Portal RTV Budva

Značajna podrška u pisanju ovih i sličnih zahtjeva je Centar za razvoj NVO.

„ Predstavnici CRNVO su na jednoj panel diskusiji koju smo održali sa NVO naglasili da ukoliko NVO imaju potrebu da napišu zahtjev ili im je potrebna pomoć prilikom pisanja zahtjeva, ili bilo kakve inicijative ka Opštini Budva i za Slobodnu stolicu da prosto mogu kontaktirati njih i da su oni voljni da im pomognu prilikom podnošenja tog zahtjeva“, istakla je.

Uskoro osnivanje Savjeta za saradnju lokalne samouprave sa lokalnim NVO.

„Ova prilika je značajna zbog načina djelovanja jer mi smo odradili predlog Odluke o osnivanje Savjeta za saradnju lokalne samouprave sa lokalnim NVO i predvidjeli tu odluku za prvi kvartal ove godine. Zamolila bih upravo NVO da proprate dnevni red SO Budva i da kada se ta odluka nađe na dnevnom redu, mogu da se prijave i ukoliko imaju volju i želju da utiču, ili da učestvuju u javnoj raspravi da iskoriste tu mogućnost“, zaključila je Slavković.

J.M.