26-01-2021

Pregovori oko vakcine biće u fokusu rada Ministarstva zdravlja

Pregovori oko vakcine protiv koronavirusa i maksimalno moguće ubrzavanje tog procesa, kroz dostupne mehanizme, biće u fokusu rada Ministarstva zdravlja, saopšteno je na sastanku resorne ministarke Jelene Borovinić Bojović sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jožefom Neđešijem.


Foto: Ministarstvo zdravlja

Borovinić Bojović je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, prezentovala Neđešiju šta će biti u fokusu rada tima ministarstva na čijem je čelu.

„To su, prije svega, pregovori oko vakcine protiv koronavirusa, te maksimalno moguće ubrzavanje tog procesa, kroz dostupne mehanizme“, navodi se u saopštenju.

Borovinić Bojović je, osim covid pacijenata, insistirala da se uspostavi bolje pružanje zdravstvenih usluga za ostale građane, navodeći da su ciljevi reorganizacija, digitalizacija i transparentnost.

Ona je upoznala Neđešija da su intenzivirane operacije i pregledi koji nijesu u vezi sa covidom, kao i da liste čekanja za djecu ne postoje.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, Borovinić Bojović je istakla izgradnju Infektivne klinike, Urgentnog centra i najavila izgradnju gradske bolnice u Podgorici, kao i značajne pomake u zdravstvenom turizmu, otvaranjem zdravstveno-turističkog centra u Igalu.

Neđeši je, kako je saopšteno, podsjetio na bilateralni sporazum u oblasti zdravstva iz 2019. godine, koji u fokusu ima onkologiju, HPV vakcinu, razmjenu doktora i studenata između dvije zemlje, i razgovore oko reforme Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć.

Borovinić Bojović i Neđeši dogovorili su unapređenje saradnje između dvije zemlje u oblasti zdravstva.

„Sagovornici su saglasni da je prostor za saradnju moguć i u oblasti transplantacije organa, kada Crna Gora bude obnovila ugovor sa Eurotransplantom, a najavljena je i mogućnost sastanka ministara dvije zemlje“, zaključuje se u saopštenju.


(MINA News)