17-04-2020

Preko dvora Marije Terezije do dvora Paštrovića: Dunjada

Danas vam donosimo recept i priču o Dunjadi, tradicionalnom receptu paštrovskog kraja. Od dvora Marije Terezije, preko poslastice za "stidne goste" Paštrovka Vjera Andrić sa nama dijeli recept za ovaj posni desert koji se u njenoj kući obavezno sprema za praznike i svečanosti.


Kako je kazala za portal RTV Budva, Paštrovka i domaćica, Vjera Andrić, Dunjada je satrinski, dragocjeni posni kolač iz doba Austrougarske, koja je na ovim prostorima vladala više od jednog vijeka. Ovaj posni dezert spreman je čak i na dvoru Marije Terezije.



"S obzirom da su Paštrovići primorski kraj u kojem uspijeva gotovo svako voće, naše vrijedne domaćice znale su to da iskoriste. Svaka kuća je imala dunja i oraha, a oni su osnovni sastojci dunjade, a budući da ona može da stoji po svu godinu van frižidera pokazala se kao idealna poslastica" kazala je.




Dunjade se po riječima naše sagovornice čuvala za "stidne goste".

"Dunjada se čuvala za posne slave i praznike i što bi mi u Paštroviće rekli za "stidne goste""kazala je Vjera koja je za današnji dan, Veliki petak tradicionalno pripemila ovu omiljenu poslasticu paštrovskog kraja, a recept je nesebično podijelila i sa čitaocima našeg portala.



Recept za dunjadu:

Na jedan kilogram dobro, opranih i izrendanih dunja ide 600 grama šećera i sok od pola limuna.

Kuva se dva ipo sata, na tihoj vatru uz neprestano miješanje dok dunje ne dobiju jako crvenu boju.

Pred kraj se doda 200 grama sitno sjeckanih oraha i stavi se u odgovarajući kalup na hlađenje.

Sječe se na rombove i služi na listu nerandže ili lovora.

Nadamo se da ćete uživat u ovom desertu, koji je preko dvora Marije Terezije došao u Paštroviće gdje je postao dio tradicije i jedna od omiljenih delicija ovog kraja.

D.P.