10-07-2014

Premijera Grad teatra: “Amadeus” večeras na Svetom Stefanu

U četvrtak, 10. jula, sa početkom u 22 časa na sceni na Svetom Stefanu, biće izvedena prva premijera ovogodišnjeg festivala, predstava „Amadeus“, koju po tekstu Pitera Šefera režira Dora Ruždjak-Podolski. JU „Grad teatar“ predstavu radi u saradnji sa Gradskim dramskim kazalištem "Gavella" i fondom „Heartefact“ iz Beograda.

Premijera Grad teatra: “Amadeus” večeras na Svetom Stefanu | Radio Televizija Budva

Drama Pitera Šafera, usredotočena na odnos dvojice kompozitora, Volfganga Amadeusa Mocarta i Antonija Salijerija, nadahnuta je tekstom A. S. Puškina, "Mocart i Salijeri".

Prvi put je izvedena 1979. godine. "Amadeus" je nastao nakon autorovih uspješnih drama, kao što su "Vježba za pet prstiju" (1958), "Crna komedija" (1965) ili "Equus" (1973), i ubrzo je, među ostalima, nagrađen i nagradom "Toni" za najbolju dramu; 1985. godine Šafer, prilagodivši svoj komad, osvaja i "Oskara" za najbolji scenario, po kojem je Miloš Forman snimio film nominovan za 53 nagrade, od čega ih je osvojio čak 40...

Formanov film je u bivšoj Jugoslaviji distribuirao budvanski „Zeta film“, preduzeće koje se bavilo proizvodnjom, prometom i distribucijom filmova i koje je do 1991. proizvelo 25 dokumentarnih i tri animirana filma u vlastitoj proizvodnji i devet igranih filmova u koprodukciji. Za tadašnje tržište uvezlo je 891 dugometražni film.

U pozorištu "Gavella" Šaferov "Amadeus" postavljen je s velikim uspjehom 1981. godine, u režiji Želimira Mesarića, s Perom Kvrgićem i Božidarom Bobanom u ulogama Salierija i Mocarta.

Koristeći svoj prepoznatljivi amalgam filozofske drame, satire i gotovo detektivskog zapleta, Šafer "Amadeusa", naravno, premrežuje i čudesnom Mocartovom muzikom, pa gledalac biva uvučen u prizore s praizvedbi "Otmice iz saraja", "Figarove ženidbe", "Don Đovanija", "Čarobne frule"..., vođen Salijerijem, istovremeno Mocartovim najvećim neprijateljem i obožoavaocem, čovjekom kojemu je među prvima "dano da čuje" i uvidi Mocartovu genijalnost.

Režija ove predstave povjerena je Dori Ruždjak-Podolski, rediteljski podjednako udomaćenoj u dramskom i muzičkom teatru, a dvojicu kompozitora će oživjeti Enes Vejzović kao Salijeri i Filip Križan kao Mocart. "Ako sve ostalo prođe i nestane, ovo mora ostati", reći će u jednom trenutku Salijeri za Mocartovu muziku. Šaferova drama, koju ovdje donosimo u saradnji Gradskog dramskog kazališta "Gavella" i festivala Grad teatar Budva, briljantan je pozorišni pogled u kompleksan odnos dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i čitavu, ne samo muzičku, povijest... Riječima Salierija: "Ja više nisam bio u svađi s Mocartom, nego kroz njega s Bogom koji ga je toliko volio. Amadeus... Amadeus".

Prevod ovog komada je uradio Marijan Orešnik, dramatizaciju Dubravko Mihanović, scenografiju Stefano Katunar, kostim Marita Ćopo. Autor muzike je Ivan Skender, koji je uradio i izbor kompozicija, saradnica za scenski pokret je Maja Marjančić, svjetlo je uradio Zdravko Stolnik, a lektor je Đurđa Škavić.

U predstavi igraju: Enes Vejzović, Filip Križan, Nataša Janjić-Lokas, Franjo Dijak, Zoran Gogić, Siniša Ružić, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Perica Martinović, Natalija Đorđević i Vjekoslav Babić.

Reprize predstave na ovogodišnjem festivalu su 11, 12. i 13. jula.