09-04-2020

Presjek: Četiri pacijenta na respiratorima, nema novih oboljelih

Epidemiolog Senad Begić kazao je da od jutros u Crnoj Gori obrađeno 60 uzoraka i da nije registrovan nijedan novi slučaj zaraze virusom korona, dok je direktor Kliničkog Centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković naveo da se trenutno liječi 19 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su četiri na respiratoru.



"Ne smijemo se opuštati i ne smijemo ići za talasom entuzijazma koji se trenutno bilježi", poručio je Begić na redovnoj konferenciji NKT.

On je rekao da se 12 pacijenata nalazi na Infektivnoj klinici, a sedam na Internoj, u poluintenzivnoj i intenzivnoj jedinici liječenja.

„Od pacijenta na Internoj klinici četiri su na respiratoru, što govori o ozbiljnosti njihovog stanja“, kazao je Eraković na konferenciji za novinare.

On je rekao da danas pripremaju još jednog pacijenta za otpust, a do kraja sedmice još šest.



Eraković je kazao da je slična situacija i u drugim bolnicama u Crnoj Gori.

Kako je naveo, osim u KCCG, hospitalizovano je još 22 pacijenta, od čega 11 u Opštoj bolnici u Baru, četiri u Beranama, šest ih je u nikšićkoj bolnici i jedna pacijentknija je u privatnoj bolnici Kodra.

„Svi pacijenti u drugim bolnicama u Crnoj Gori su stabilnog stanja, a prema podacima, sedam pacijenata je u pripremi za skorašnji otpust“, dodao je Eraković.

Begić je, odgovarajući na pitanje novinara o novim mjerama, kazao da je primijećeno povećano krećanje građana, što je, kako je kazao, nedopustivo.



"Mi pravu situaciju, i pravi broj oboljelih od "pika" možemo očekivati u danima pred nama", kazao je on.

Eraković je govoreći o upotrebi BSG vakcine za liječenje virusa korona kazao da postoje različita stanovišta, ali da ona nijesu ispitana do kraja.

Na pitanje da li se do sada neko od građana samoinicijativno obratio IJZ za testiranje, Begić je rekao da se nijedno testiranje ne radi bez zahtjeva.

"Uspostavlja se imunološka situacija. U slučaju kada se obrate kolcentru 1616, operater će ih uputiti i odraditi proeceduru do kraja. Kodd najvćege broja takvih slučajeva sprovodi se tesitranje. Testiramo čak i one kod kojih postoji samo sumnja da su zaraženi", kazao je Begić.

Eraković je dodao da poseban odnos imaju prema najrizičniji hroničnim pacijentima.

"Svi imaju neophodnu zaštitnu opremu, uradi se epidemiološka anketa. Čak imamo i pacijente iz Tuzi, postupa se na poseban način, i možemo biti zadovolji odnosom KCCG prema njima", naglasio je Eraković.

U Crnoj Gori trenutno je 252 oboljelih od virusa korona.























Izvor: Mina/Rtcg