14-01-2020

Prestanak radnog odnosa po sili zakona mora biti ispoštovan

Prestanak radnog odnosa po sili zakona mora da bude ispoštovan, a nakon toga Skupština treba da raspiše novi javni konkurs za izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK), ocijenio je analitičar Sergej Sekulović.


Foto: Mina

Predsjednik DIK-a Đorđije Vukčević, koji u januaru puni 67 godina i stiče uslove za starosnu penziju, kazao je da će u penziju ići nakon donošenja rješenja poslodavca, u ovom slučaju Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja rekao je da Komisija neće biti paralisana u izbornoj godini i da će najkasnije do marta biti izabran novi predsjednik DIK-a.

Sekulović je agenciji MINA kazao da je trenutna situacija najblaže rečeno neobična.

“Iako postoji kolizija izmjeđu određenih zakonskih propisa, jedini pravni put je da se prestanak radnog odnosa po sili zakona mora ispoštovati, a da se nakon toga mora ući u novu proceduru, odnosno Skupština treba da raspiše novi javni konkurs”, naveo je Sekulović.

On je rekao da pretpostavlja da se očekivalo usvajanje novog zakona o izboru odbornika i poslanika koji bi drugačije pozicionirao DIK u organizacionom, funkcionalnom, pa time i u personalnom smislu.

“Pravna gimnastika kojom bi nedostavljanje rješenja odlagalo odlazak u penziju, iako se radi o ispunjavanju uslova po sili zakona, bila bi rizičan presedan”, kazao je Sekulović.

Poslanici crnogorske Skupštine izabrali su Vukčevića za predsjednika DIK-a u martu prošle godine.